Stanje u velikokladuškom Domu zdravlja izuzetno teško

.
- O teškoj situaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi govori i podatak da se jednokratna zaštitna oprema dezinficira i više puta koristi.

VELIKA KLADUŠA, 2. novembra - U posljednjih mjesec dana uveliko se pogoršala epidemiološka situacija i u Velikoj Kladuši. 30 je aktivnih slučajeva, a broj zaraženih eksponencijalno raste.

  „U oktobru je ukupno potvrđeno 70 slučajeva, a od početka pandemije, od 31. marta, imali smo 60 slučajeva. Tako da je više od polovine slučajeva potvrđeno u oktobru što govori o pogoršanju epidemiološke situacije“, rekla je u izjavi za RTV USK Munira Muminović, specijalizant epidemiologije.

Osim velikog broja novozaraženih, osoblje ove zdravstvene ustanove svakodnevno se suočava sa potpunim nedostatkom zaštitne opreme. Zbog zakonskih procedura i nejavljanja dobavljača na tendere, velikokladuški Dom zdravlja nema dovoljno zaštitnih maski i rukavica. Otprilike, dnevno se mijenja 60 zaštitnih odijela, pa su nerijetko primorani i ona jednokratna, nakon dezinfekcije, ponovo koristiti.