Stari fijaker kruži ulicama Sanskog Mosta

SANSKI MOST - Neobična atrakcija ovih dana na ulicama Sanskog Mosta je stari fijaker iz doba Austrougarske, u vlasništvu Sanjanina Fahrudina Sadića, poduzetnika, koji već dugi niz godina živi i radi u Sloveniji.

Vlasnik kaže kako mu je nabavka ovakvog vozila oduvijek bila želja i da je sasvim slučajno u jednom malom slovenačkom gradu nabasao na stari fijaker.

"Bio je u nekom seoskom dvorištu, odbačen i prekriven prašinom. S vlasnikom sam se brzo dogovorio, njemu nije mnogo značio i povoljno mi ga je prodao. Potom sam platio restauraciju i moram reći kako me je to prilično koštalo, ali dati pare za ovakvu stvar nije mi žao", objašnjava Sadić.

Kaže kako je fijaker, koji je star 104 godine, restaurisan u jednoj specijalizovanoj austrijskoj radnji i da mu je vraćen prvobitni izgled i sjaj.

Na njemu su mnogi dijelovi originalni, poput starih farova, u kojima su voštane svijeće, s tim što je ugrađeno i nekoliko modernih dodataka, kao što su hidraulične kočnice.

"Od starih Sanjana sam slušao romantične priče iz prošlosti o fijakerima, kojih je nekada bilo desetak u gradu na Sani. U to vrijeme nije bilo automobila i ko je imao fijaker, kao da je imao ferari. Želja mi je bila da na ovaj način bar malo oživim duh prošlosti. Nabavio sam i dva mlada konja za vuču, a fijaker namjeravam koristiti u vlastite svrhe. Naravno, ukoliko neko izrazi veliku želju da ga iznajmi za vjenčanje ili sličan događaj, neće biti problema", kaže vlasnik.

Dodaje kako se nada da će njegov primjer slijediti i drugi, te da će biti više fijakera na ulicama Sanskog Mosta.

 "Vjerujte, u velikom broju slovenačkih i austrijskih gradova fijakeri su nezaobilazni dio turističke ponude, pa ne vidim razlog zašto ne bi tako bilo i kod nas", kaže Sadić.