Stari stanovi dostižu cijenu novih

r

Stanovi u staroj gradnji na traženijim lokacijama postižu cijene koje nadmašuju novogradnju. Ipak, u tekućoj godini ne očekuje se dodatni rast cijena, ali ni njihov pad.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banja Luka, navodi da se cijene stanova u novogradnji kreću u rasponu od 3.000 do 5.200 KM po metru kvadratnom, dok su cijene starih stanova premašile 3.000 KM.

Stare zgrade na atraktivnim lokacijama imaju visoku cijenu, čak i višu od novogradnje na periferiji”, izjavio je Milanović za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, rast cijena starih stanova posljedica je rasta cijena u novogradnji, što prati trend rasta cijena nekretnina uopće. Milanović ističe da dokle god postoji potražnja, investitori neće smanjivati cijene, a broj izdatih građevinskih dozvola ne ukazuje na mogućnost pada cijena.

S druge strane, Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine “Agent Enex” u Prijedoru, ističe da su polovni stanovi u Prijedoru dostigli cijenu od preko 2.000 KM po kvadratu, dok se cijene novogradnje kreću od 2.500 do 3.000 KM po kvadratu. Naglašava da su najtraženije lokacije u samom centru grada te da se polovni stanovi brzo prodaju.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, smatra da se cijene stanova neće mijenjati u narednom periodu, uzimajući u obzir postojeći nivo gradnje i potražnje. Kupci stanova uglavnom su parovi koji rješavaju stambeno pitanje ili pojedinci koji kupuju stanove kao investiciju.

 

Uzimajući u obzir očekivanja da su nekretnine najbolja investicija za čuvanje vrijednosti novca, Račić zaključuje da je teško očekivati pad cijena nekretnina sve dok postoji stabilna potražnja na tržištu.

 

Foto : Arhiva