Starica poginula tokom protesta u Francuskoj, suzavac je pogodio na prozoru

Osamdesetogodišnja žena iz Marseja u Francuskoj poginula je za vrijeme nasilnih protesta širom te zemlje ovog vikenda, kad ju je kanister sa suzavcem koji je policija ispalila pogodio u glavu.

Ipak, starica nije bila među demonstrantima, ''žutim prslucima'' (Gilets Jaunes), koji se bune protiv povećanja trošarina na gorivo i povećanja troškova života. Njen je dom bio u neposrednoj blizini protesta u subotu, a projektil ju je pogodio u lice dok je zatvarala prozorske grilje, javlja BBC.

Žena je odvedena u bolnicu, gdje je operirana, ali preminula je na operacionom stolu.

Još troje ljudi ubijeno je na protestima koji su počeli prije više od dvije sedmice, saopćila je policija u nedjelju i dodala da je u protestima učestvovalo oko 136 hiljada ljudi.  

Protesti su u Parizu i drugdje prešli u nasilan sukob s policijom, palež i vandalizam. Neki od demonstrantima čak su upali u unutrašnjost Slavoluka pobjede i demolirali spomenike i druga umjetnička djela u njemu.

Demonstranti su, nakon što su probili kordon interventne policije, opustošili najluksuznije četvrti Pariza, palili automobile, opljačkali radnje, demolirali luksuzne privatne kuće i kafiće. Ovi se protesti smatraju najvećim nemirima u francuskom glavnom gradu od 1968. Uprkos tome, prema rezultatima ankete "Haris Interactivea" provedene nakon subotnjih protesta, čak 70 posto stanovnika podržava protest.

Danas su demonstranti blokirali pristup 11 skladišta goriva u vlasništvu naftne kompanije "Total", zbog čega je 75 "Totalovih" benzinskih pumpi ostalo bez goriva, rekao je portparol te naftne kompanije.

''Žuti prsluci'', podsjetimo, prozvali su se tako zbog toga što nose fluorescentne prsluke kakve je po francuskom zakonu svaki vozač dužan imati u svom vozilu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), od kojeg demonstranti traže da podnese ostavku, održao je jutros vanredni sastanak vijeća nacionalne sigurnosti. Iako članovi vlade kažu da na sastanku nisu raspravljali o uvođenju vanrednog stanja, ističu da ni ta opcija nije isključena.