Staro sefardsko groblje u Sarajevu: Pored znamenitih Jevreja ukopane su i oštećene molitvene knjige

Home

Staro sefardsko groblje u Sarajevu: Pored znamenitih Jevreja ukopane su i oštećene molitvene knjige


Staro sefardsko groblje u Sarajevu spominje se još u 16. stoljeću. Na njemu su ukopane mnoge poznate Sarajlije, poput pisca Isaka Samokovlije.

sefardsko naselje jevreji

Jedinstven primjer

Spomenici su jedinstveni zato što svojim oblikom podsjećaju na bosanske stećke, a Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru u Jevrejskoj zajednici u BiH, smatra da je ovo pokazatelj utjecaja kulture i historije Bosne na izradu ovih starih sefardskih nadgrobnih spomenika.

Dodaje da je jevrejska sahrana vrlo slična muslimanskoj dženazi – mrtvac se umotava u čaršafe i sahranjuje na tabatu, daskama bez pokrova. Zanimljivo je da se na isti način pokopavaju sve oštećene molitvene knjige, a takve grobnice svetih knjiga zovu se genize.

"Uspio sam da pronađem veliku genizu na ovom groblju. Jevreji su stotinama godina sahranjivali svoje knjige uz glave rabina, a onda je po odluci Zeki–efendije napravljena geniza" ,priča Tauber.

On navodi da je današnje groblje mnogo manje nego prvobitno. Ono se nekad prostiralo skoro do mosta Vrbanja, niz cijelu padinu.

Groblje je smanjeno 1924. godine i takav oblik ima i danas. U upotrebi je bilo do 1966., kada je gradska vlada donijela odluku o otvaranju Novog gradskog groblja na Barama.

Vrijedan kompleks

Ovo se groblje smatra jednim od najvrednijih memorijalnih kompleksa u Evropi, trenutno se nalazi na privremenoj UNESCO-ovoj listi svjetske baštine i kao takvo je odavno prihvaćeno i u Sarajevu i BiH. 

"Značaj ovog spomenika kulture za BiH i svijet potvrđuju i turistički vodiči od prije više od stotinu godina" ,ističe Tauber.

sefardsko naselje

Prst gospođe Gracije 

Na groblju se nalazi spomenik velikog rabina Avrama, koji se smatra svecem kod sarajevskih Jevreja. 

"Pored je i spomenik njegove žene, na kojem piše: „Ovdje leži gospođa Gracija“, u kombinaciji hebrejskog i španskog jezika. Zanimljivo je da u nastavku piše da je ona supruga, pa se ne spominje ime Avramovo, nego je nacrtana ruka koja prstom pokazuje na njegov spomenik" ,kazao nam je Tauber.

 

(Izvor:Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 07:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top