Stiže proljeće: Lijepo vrijeme i nove brige

I dok nas jutarnji "minusi" još i podsjećaju na februar i zimu, poslijepodnevna temperatura zraka već je danima viša od uobičajene za ovo doba godine. Temperature u plusu podsjećaju na skori dolazak proljeća, a i nove brige za neke.

Grad se polako budi. Meteorološki, proljeće već kuca na vrata. Varljiv dojam odaju temperature iznad zimskih prosjeka.

Iako još uvijek traje borba sa virozama, neki se polako pripremaju i na alergije - dosadne i uporne reakcije koje idu u paketu s proljećem.

"Ja lično nemam, ali ima supruga, u proljeće kada krene polen i bori se lavovski sa alergijama, to toliko zna biti dosadno da doslovno jedan dio života posveti tome, dizanju imuniteta, i to je generalno problem. Mora postojati neki način da se to dugotrajno riješi", smatra Meša Selimović.

Alergije se ne liječe, nego se terapijom nastoje smanjiti simptomi koje pacijenti imaju - poručuju ljekari. Najpoznatija je polenska alergija.

"Najbolja prevencija je izbjegavanje kontakta sa alergenima, i najviše se radi na tome, ako imate alergiju na vrbu, onda se nastoji izbjegavati kontakt sa mjestima gdje bi takvih alergenata moglo biti. Postoje razni sprejevi, lijekovi koji smanjuju alergijsku reakciju, jer alergija je uporna i remeti dnevni ritam", objasnila je doktorica Amra Bašić-Živadinović.

Polen jeste najpoznatiji alergent, ali ne i jedini. Vrlo često organizam može odreagovati i na lijekove ili hranu.

Alergija se može javiti u bilo kojem dobu života. Važno je pratiti simptome našeg organizma kako bismo znali koji alergen izazva neku reakciju.

Ako primjetite promjene na koži, to znači da je koža došla u kontakt s alergenom, ako su tegobe u disanju onda znači da je alergen unesen disanjem, ili ako se radi o probavnim poteškoćama, onda znači da se alergen unio u organizam hranom.

Meteorolozi najavljuju nove promjene vremena za vikend. Očekuje se snijeg i niske temperature. Građani u Sarajevu kažu da odolijevaju virozama, svako na svoj način.

"Samo đumbir, med i limun.

Ma ja i nana, jedem crni hljeb, mlijeko, maslac, bijeli luk neizostavan, jedem bijelog luka ko cijela mahala.

Vjerujte ne štitim se nikako, normalno izlazim svaki dan, bez ikakvih problema", riječi su Sarajlija s kojima smo razgovarali da li imaju ovaj zdravstveni problem i kako se liječe.

Do subote i novog snijega, novih briga i borbe sa alergijama, građani koriste svaki slobodan trenutak za boravak na suncu, kako prenosi N1.