Stotine Zeničana klanjalo Bajram-namaz, upriličeno tradicionalno klanje kurbana

Stotine Zeničana klanjalo je Bajram-namaz u Sultan-Ahmedovoj, poznatijoj kao Čaršijskoj, džamiji, gdje je prema protokolu Ureda muftije zeničkog upriličena centralna bajramska svečanost.

Tako su brojni vjernici ispunili Čaršijsku džamiju, harem ove džamije, ali i glavni gradski trg Alije Izetbegovića u Zenici.

Bajram-namaz se klanjao u 6.35 sati, a sabah-namaz u 5.20 sati. Sabah-namaz je imamio hafiz Enes ef. Beganović, imam Čaršijske džamije u Zenici, koji je održao i prigodan vazu-nasihat nakon sabah-namaza. 

Bajram-namaz je predvodio muftija zenički doc.dr. Ejub ef. Dautović, a bajramsku hutbu je održao mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica. 

- Danas kada se podstiču podjele i razori među nama, potrebno nam je Božije uže i čista vjera u Allaha dž.š. koja će nas okupiti oko zajedničkog smisla i utočišta. Današnji dan je dan ispunjenja zahtjeva, roditeljske sreće i Božije milosti prema Ismailu a.s. i svima nama. Kurban znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu dž.š., roditeljima, sinu i kćeri, bratu i sestri, domu, komšiji... Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno - poručio je ef.  Salkica. 

Nakon Bajram-namaza, ispred Čaršijske džamije upriličeno je tradicionalno klanje kurbana za vakife i šehide, a u 7.45 sati bit će upriličen bajramski prijem u prostorijama MIZ Zenica. 

U srijedu počinje realizacija akcije prikupljanja kurbanskih kožica po džematima.

Drugog dana Kurban-bajrama, u atriju MIZ Zenica bit će organiziran bajramski prijem za predstavnike političkih, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija u gradu Zenica. 

Trećeg dana, delegacija MIZ Zenica će posjetiti Kazneno-popravni zavod Zenica gdje će biti prigodan program za osuđena lica koja se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni u ovoj ustanovi.