Strache tužio osobe koje su ga uvukle u video zamku

Austrijski desničarski političar Heinz-Christian Strache podnio je kaznenu prijavu protiv bečkog advokata, detektiva i ženske osobe koji su ga namamili u video zamku koja je srušila austrijsku vladu, rekao je Stracheov advokatu petak, prenosi Al Jazeera.

Advokat Johann Pauer rekao je za dpa da je identitet žene koja se predstavila kao latvijska nećakinja ruskog oligarha i dalje nepoznat, prenosi Hina.

Advokat je dogovorio kontakt sa ženom, dok se austrijski detektiv predstavio kao njezin saradnik, prema riječima drugoga desničarskog političara koji je također bio prisutan kad je video potajno snimljen na Ibizi 2017, nekoliko mjeseci prije izbora nakon kojih je Strache došao na vlast kao vicekancelar.

Na sastanku na Ibizi Strache je ženi obećao potencijalne ugovore za javnu infrastrukturu i rekao joj kako da izbjegne zakone o stranačkom financiranju, prenosi Oslobodjenje.

Također joj je savjetovao da kupi austrijski najveći list te da utiče na izbore njemu u korist.

U video izjavi u petak Strache nije osporio razgovor, no rekao je da se samo radilo o razmatranju ideja, a ne da su razgovarali o konkretnim planovima.

"Takvo razmatranje ideja je dopušteno, nije kažnjivo niti nezakonito", rekao je.

Nakon što je Strache odstupio zbog potencijalnog korupcijskog skandala prošle subote, konzervativni kancelar Sebastian Kurz prekinuo je koaliciju sa Stracheovom Slobodarskom strankom (FPO) i pozvao na prijevremene izbore za koje se očekuje da će biti održani u sptembru.

Parlamentarne stranke dogovorile su da u ponedjeljak, 27. svibnja, na izvanrednom zasjedanju Parlamenta, podnesu zajednički zahtjev za održavanje prijevremenih izbora u Austriji.

Potom bi, u nastavku sjednice, kancelar Sebastian Kurz trebao predstaviti nove članove privremene vlade, koji trebaju dobiti podršku zastupnika, saopćeno je ranije iz Parlamenta.

 

Međutim, ta tačka dnevnog reda biti će moguća samo ako Kurz "preživi" najavljeni zahtjev za izglasavanje nepovjerenja njegovoj rekonstruiranoj i privremenoj vladi.

Predsjednik austrijskog Parlamenta zakazao je za ponedjeljak glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je oslabljen nakon odlaska partnera krajnje desnice, Slobodarske partije Austrije.

Skandal koji potresa austrijsku političku scenu nekoliko dana prije europskih izbora završio se za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPO-a iz Vlade.

No, neki opozicionii čelnici ocjenjuju da i kancelar Kurz, predsjednik konzervativnog OVP-a, treba dati svoj mandat na raspolaganje prije prijevremenih izbora u rujnu.