Strah zbog nestabilnog Trampa u posljednjim opasnim danima

Neredi
Neki su zvaničnici razmišljali o ostavci, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajana

 

Amerika se suočava s 13 dana opasnosti prije odlaska mentalno nestabilnog vrhovnog zapovjednika koji je svoju rulju poslao u akciju pobune na američki Kapitol, koja je srušila više od 220 godina tradicije mirnog prijenosa vlasti, piše CNN.

Buntovničko ponašanje predsjednika Donalda Trumpa izazvalo je potpunu krizu u njegovom bunkeru u Bijeloj kući posljednjih dana njegove vladavine, nakon raspada savezništva s njegovim ultralojalnim potpredsjednikom Majkom Pensom, koji je odbio da se pridruži uzaludnom, ali i destruktivnom naporu da se ponište rezultati izbora.

Nakon što je orkestrirao jedan od najozloglašenijih dana u američkoj političkoj historiji i zanemarivao demokratiju odbijajući sedmicama da prihvati poraz, Tramp je iznenada u gluho doba noći objavio saopćenje sa zakašnjenjem obećavajući uredan prijelaz vlasti na izabranog predsjednika Džoa Bajdena koje je predviđeno 20. januara.

Ali, kao i obično, ovaj potez je bio motiviran vlastitim interesom, a ne zbog osjećaja dužnosti ili obaveze, jer se činilo da je to pokušaj zaustavljanja vala ostavki zapadnog krila usred razgovora o brzom opozivu ili naporu vlade da se pozove na 25. amandman prema kojem ga mogu prijevremeno prisiliti da napusti funkciju.

Tramp: Početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom

U strašnim prizorima koji su se dešavali u srijedu, nasilni pljačkaški marširali su sa podstrekačkog Trampovog skupa kako bi upali u Kaptol. Cilj im je bio zaustaviti zakonodavce da finaliziraju pobjedu novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena uoči njegove inauguracije zakazane 20. januara. Ali cijela zbrka i ludnica, u kojoj ste mogli vidjeti kako huligani razbijaju prozore, opsjedaju zakonodavce i dolaze do odaja Doma i Senata, imala je suprotan učinak, te je ubrzan trenutak konačnog smjenjivanja predsjednika i njegovih neutemeljenih tvrdnji o ukradenim glasovima i izborima.

Brojni republikanci iz Senata kojima je bilo stalo da odugovlače predsjednikov trik, odvratno su se obrušili na juriš na njihovu tvrđavu demokratije u ružnoj kulminaciji bezakonog predsjedništva.No, uprkos sramoti koju su počinile Trumpove pristalice, više od 100 njegovih saveznika u Kući – od kojih su većina republikanci - i dalje je podržavalo potpuno lažne tvrdnje o izbornoj krađi.

Malo prije 4 sata u četvrtak ujutro, Pens je pročitao konačni zbroj glasova na izborima - 306 prema 232 u korist izabranog predsjednika - Ustav i volja naroda trijumfirali su nad Trumpovim zapanjujućim pokušajem državnog udara.

Ubrzo nakon toga, predsjednik je izdao pisanu izjavu obećavajući regularnu primopredaju vlasti zakazanu za 20. januar, iako je rekao da se ne slaže s ishodom izbora, još jednom ponavljajući lažne tvrdnje o tome kako su činjenice na njegovoj strani.

- Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom! - napisao je Tramp.

Veliki neredi u Vašingtonu

Upadanje u Kaptol prvi put od 1814. zasjenilo je izuzetno značajne rezultate izbora u drugom krugu izbora u Džordžiji koji su demokratima dali kontrolu nad Senatom. Pobjede Rafaela Varnoka i Džona Osofa transformirat će izglede za Bajdenovo predsjedništvo, koje će svoj rad započeti u naciji podijeljenoj na dva dijela Trumpovim pobunjeničkim ponašanjem i progutanoj ubojitom i sve gorom pandemijom koja je proizvela novi dnevni rekord od više od 3.800 smrtnih slučajeva od posljedica Covid-19 .

Ali prije toga, raste zabrinutost zbog stabilnosti predsjednika kojem su suspendovani Twitter i Facebook računi zbog provokacija, ali on i dalje zadržava punu moć kao predsjednik i kontrolu nad nuklearnim kodovima.

U svom bunkeru Bijele kuće u srijedu navečer, Tramp je bjesnio o svom porazu i o postupku Pensa koji on vidi kao izdaju.

Neki su zvaničnici razmišljali o ostavci, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajana. Njegov zamjenik Met Potinger je otišao već u srijedu popodne,kako su rekli izvori za CNN. Izvor iz Republikanske partije rekao je da su neki članovi vlade održali preliminarne razgovore o pozivanju na 25. amandman kojim bi se Tramp prisilno uklonio s dužnosti iz razloga što nije sposoban za službu.

Bilo je zahtjeva od nekih demokrata iz parlamenta da se odmah pokrene postupak za opoziv. Kako god da se ovaj nered riješi, postoji alarmantna mogućnost da neobuzdani predsjednik nastavi divljati i stvori rascjepkani lanac zapovijedi u Bijeloj kući koji će imati ozbiljne implikacije na nacionalnu sigurnost i koji bi mogao stvoriti vakuum koji može voditi ka daljim nemirima.

Nije jasno koliko će zamaha prikupiti napori za protjerivanje predsjednika, sa Trampom koji je tako blizu napuštanja funkcije. Ali oni odražavaju krajnju zabrinutost čak i onih zvaničnika i republikanaca koji su umirivali njegove divlje impulse i zloupotrebe moći četiri turbulentne godine.

Naposlijetku, predsjednik koji je već jednom smijenjen, koji je snimljen na audio zapisu kako pokušava ukrasti izbore u Gruziji prošlog vikenda i koji nikada nije prepoznao zaštitne ograde svog ureda, djeluje na način koji sugerira da misli da više nema šta izgubit.

- Poludio je - rekao je jedan izvor koji je u čestom kontaktu s Trampom, CNN-ovom novinaru Džimu Akosti.

Predsjednički historičar Daglas Brinkli izrazio je zabrinutost zbog štete koju bi razuzdani i bijesni predsjednik mogao nanijeti SAD-u u naredne dvije sedmice.

- Svako u bilo kojem saveznom uredu mora budno pratiti Donalda Trampa jer se ponaša i razmišlja na iracionalan način - rekao je Brinkli.

Nadrealni trenutak

Najstrašnija istina otkrivena napadom na Kapitol nije sam taj čin. Bila je to manija predsjednika koji je svoje pobunjenike okrenuo na nacionalno zakonodavstvo i koji je neizmjerno produbio političke otuđenosti koje će ostati dugo prisutne nakon što on napusti funkciju.

Spektakl huligana, koji su mašući Trampovim zastavama i noseći kape "Učini Ameriku ponovo velikom" nakupljali se na stepenicama ispod slavne kupole koja blista kao svjetionik samouprave u početku je bio previše nestvaran da bi se u to sve povjerovalo. Ali iako su šokantne, neviđene scene američkih huligana koji su harali kongresnim salama, policijskog oružja izvučenog u odajama Doma i nasilnika koji su razbijali prozore, ne može se reći da su bili iznanađenje.

Te scene su u stvari bile logični vrhunac predsjedničkog mandata natopljenog u demagogiji, teorijama zavjere, poticanju na nasilje i snažnom preziru Ustava. Bili su neizbježni rezultat višegodišnjih dezinformacija i poticaja Trampa, njegovih pomagača i njegovih medijskih propagandista koji su ostavili milione Amerikanaca da vjeruju u njegove lažne tvrdnje o namještenim izborima. Sramotu mračnog dana u američkoj istoriji dijele svi oni koji su se smijali upozorenjima da se Trampova politička izdaja spremala da ekslopdira - uključujući republikanske zastupnike, koji su podržali njegove smiješne tvrdnje o prevari birača nakon što su mu omogućili zloćudno predsjedništvo.

- Krenut ćemo dolje ... do Kapitola - rekao je Tramp na skupu u blizini Bijele kuće koji je upalio dodirni papir za jedan dan haosa dok se Kongres sastajao kako bi finalizirao Bajdenovu izbornu pobjedu.

- Nikada nam nećete vratiti zemlju sa slabostima, morate pokazati snagu, morate biti jaki.

Zastrašujuće scene užasnule su cijeli svijet koji je gledao sve to u nevjerici i podsjetile su na revolucije i pobune u palatama nestabilnih banana republika, a ne na državne rituale navodno posljednje najbolje nade za demokratiju na Zemlji.

- Ovo nije Amerika - rekao je Jozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije na Twitteru.

Nažalost, i upravo suprotno, ovo je Amerika koju je stvorio najosvjetljiviji predsjednik države, čije su odvratne četiri godine na vlasti podstakle "američki pokolj“ opasniji od ekonomske propasti koju je opisao u sklopu inauguranog obraćanja održanog prije skoro četiri godine sa istih stepenica koje su pregazili njegovi nasilnici.

Dan sramote zapravo je započeo FBI-jevim otvaranjem istrage o očigledno lažnoj prijetnji emitiranoj na frekvencijama kontrole letenja da bi se avionom uletilo u Kapitol kako bi se osvetilo za američko ubistvo najvišeg iranskog generala prošle godine. Opasnost nije došla izvana, već iznutra, jer je Trumpova rulja izvela upad koji su prethodno uspjele samo britanske vojne snage prije 200 godina.

Odnedavno se među novinarima vodi rasprava o tome kako se pozvati na Trampovu namjeru da ukrade slobodne i poštene izbore koje je izgubio, njegovo odbijanje da poštuje miran prijenos vlasti i njegovo poticanje bijesnih pristalica da poremete ustavni proces.

- Ovo je blizu pokušaju državnog udara kakav ova zemlja nikad nije vidjela - rekao je bivši šef policije Vašingtona Čarls Remzi za CNN.

Timoti Naftali, CNN-ov predsjednički povjesničar sa Univerziteta u Nju Jorku, rekao je da je Tramp prekinuo zlatnu nit demokratije koja je održala američku slobodu.

- Danas se po prvi put u našoj historiji desilo da se predsjednik usprotivio mirnom prijenosu vlasti - rekao je Naftali.

'Sramotna' epizoda

Sada se postavlja pitanje hoće li bijes viđen u srijedu biti jednokratna erupcija, koja će utihnuti, i postati užasno sjećanje na predsjedništvo koje je razdvojilo zemlju.

Ali gorka osjećanja koja je oslobodio Tramp nisu ograničena na desetine hiljada pristalica koje su se slile u Vašington, predsjednik i njegove medijske pristalice iznjedrili su pogubno nepovjerenje u demokratiju u velikim dijelovima zemlje.

Većina Trumpovih glasača nije nasilna. Ali milioni njih vjeruju u njegove otrvone riječi da su izbori ukradeni - i misle da im je oduzeta zemlja. To otvara mogućnost da su nemiri u srijedu više od nasilne muke neuspjelog predsjedništva, već otrovne sile koja će ne samo osujetiti Bajdenovu nadu da će izliječiti korozivne podjele, već će se zagnojiti nakon što Tramp napusti funkciju i ponuditi mu platformu za nastavak ekstremizma.

Republikanski senator iz Jute Mit Romni rekao je da je najbolji način da se iskaže poštovanje prema glasačima koji su uznemireni izbornim rezultatom nije produžavanje Trumpove laži, već da im se kaže  istina.

- Oni koji odluče nastaviti podržavati njegov opasan gambit prigovarajući rezultatima legitimnih, demokratskih izbora, zauvijek će se smatrati saučesnicima u napadu bez presedana na našu demokratiju - naveo je.

Nekoliko republikanskih senatora se razljutilo zbog događaja u srijedu - uprkos tome što su poslali signal nekažnjivosti za prethodne Trumpove zloupotrebe vlasti glasajući da ga oslobode u suđenju za opoziv i krivotvorenje braka iz koristi sa Trampom, radi postizanja zajedničkih ciljeva poput potvrđivanja konzervativnih sudija.

- Tramp i ja smo imali putovanje iz pakla. Mrzim da se ovako stvari završe. O, Bože, mrzim.Sve što mogu reći je da na mene više ne računate. Dosta je bilo - rekla je senatorka iz Južne Karoline Lindsi Graham.

Vođa senatske većine Mič Mek Konel osudio je nasilje i pojačao svoje protivljenje naporima da se blokira Bajdenova pobjeda.

- Iz ove komore nas neće istjerati nasilnici, mafija ili prijetnje. Potvrdit ćemo pobjednika na predsjedničkim izborima 2020. godine - rekao je Mel Konel.

Ostavke i priznanja Bajdenove pobjede u jedanaestom satu, međutim, teško predstavljaju hrabrost nakon popuštanja republikanaca Trampovom antidemokratskom ponašanju i nekoliko sedmica smirivanja njegovog poricanja Bidenove pobjede.

Trump šuti usred haosa

Dok su se članovi Kongresa skrivali iza svojih pozicija, a njegove pristalice lutale po rukovodećim uredima, Tramp nije činio ništa - ali gledao je kako se na televiziji odvija haos koji je pokrenuo.

Jedan izvor rekao je Kejtlin Kolins sa CNN da je Tramp bio više zaokupljen onim što on vidi kao Pensovo političko otpadništvo nakon što je potpredsjednik najavio da neće nastojati poremetiti ovjeru Bajdenove pobjede – korak za koji ni u kojem slučaju nije imao ovlasti da poduzme. Na kraju je Tramp objavio video snimak u kojem demonstrantima govori da idu kući, ali je pogoršao situaciju iznoseći još sramotnije i lažnije optužbe o ukradenim izborima.

Predsjednikova šutnja kad je bjesnilo stvarno nasilje bila je suprotna njegovom neprestanom i lažnom predizbornom tvrdnjom da su ljevičarske rulje divljale američkim gradovima i njegovim pozivima na obnovu "reda i zakona".

A očigledno oskudne snage Kapitolske američke policije koje su bile preplavljene u Kongresu naglo su se suprotstavile teško naoružanoj armiji sigurnosnih snaga koje je Tramp poslao na ulice ispunjene protestantima  „Black Lives Matters“ pokreta tokom ljeta. Tom notornom prilikom Ministarstvo pravosuđa poslalo je savezne trupe na trg Lafajete kako bi suzavcem otjerali prosvjednike uoči slikanja apsurdne predsjedničke fotografije.

Bajdenu, koji će preuzeti dužnost u zemlji koja je na koljenima zahnvaljujući Trampovim podjelama i pandemiji koja danas oduzima više od 3.000 američkih života dnevno, treba da pruži stabilnu ruku vođstva.

- Ovo nije neslaganje. To je nered. To je haos. Graniči se sa pobunom - rekao je Bajden u toku govora održanom u Delaveru.