Policajac na suđenju Almiru Ejuboviću: Strašniji prizor nisam vidio otkako radim ovaj posao

Policijski službenik Amir Zulfić koji je radio uviđaj nakon saobraćajne nesreće kada se Almir Ejubović svojim BMW-om na autoputu A-1 zabio u stub, prilikom čega su poginule tri djevojke, kazao je kako tokom svog radnog vijeka nije vidio strašniji prizor.

Svjedočeći u nastavku suđenja Ejuboviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu, Zulfić je skoro zaplakao kazavši kako mu se u glavi "vrate slike" od tog tragičnog dana.

On je već bio u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zbog druge saobraćajne nesreće kada je dobio informaciju da se na autoputu dogodila nesreća u kojoj ima poginulih i povrijeđenih. Zulfić i njegove kolege su obavijestili dežurnu tužiteljicu.

"Od dežurnog operativnog sam dobio informaciju da se na mjestu nesreće nalaze dvojica kolega iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su izvlačili povrijeđene. Pozvao sam ih telefonom i kazali su da je vozilom upravljala muška osoba. Strašniji prizor nisam vidio za toliko godina koliko radim ovaj posao", kazao je Zulfić.

Na mjestu nesreće bila su kola Hitne pomoći, kao i vatrogasci koji su također izvlačili povrijeđene, a potom i poginule. Potom su s vještacima počeli vršiti uviđaj.

"Primijetili smo da se prednja i zadnja tablica razlikuju i to u jednom slovu i broju. Jedna je izdata u PS Sokolac, a druga u PS Hadžići. Kolega Irhad Merdanić nam je pomogao u identifikaciji osoba jer je živio blizu njih i poznavao ih je. Rekao je da je Ajla Ibrica sjedila naprijed, a da su djevojke prevezene u bolnicu Lejla i Ajla Oruč", kazao je Zulfić.

Kada je stigao na mjesto nesreće dobili su informaciju da su povrijeđeni zbog povreda prebačeni na KUM KCUS-a, a potom da je jedna djevojka preminula.

Vještak mašinske struke Jasmin Bijedić izvršio je pregled BMW-a kojim je Ejubović upravljao, te je kazao da skoro nije bilo dijela koji nije potpuno ili djelimično uništen.

"Identifikaciju vlasnika vozila izvršio sam na osnovu probnih tablica jer nisam imao uvid u dokumentaciju. Na vozilu su bile različite registarske oznake. U vozilo je naknadno bio ugrađen sistem za alternativno gorivo. Na vozilu se vidjelo da su vrata rezana kako bi izvukli povrijeđene i tijela. Nije bilo kontakta s drugim vozilom koji bi uzrokovao da BMW skrene s putanje", rekao je Bijedić.

Istakao je kako na dijelovima nije bilo moguće utvrditi da li je bilo tehničkih neispravnosti prije nesreće, ali da prije udesa nisu pronađeni nikakvi tragovi otpadanja vozila i slično.

"Vozilo je bilo toliko uništeno da ga je nemoguće sastaviti", naglasio je.

Tužilaštvo KS je potom prikazalo fotografije i snimke putanje od ulaza na autoput do trenutka nesreće koje su prisutni članovi porodice gledali uz tihe jecaje. Na snimcima se vidi kako Ejubović ima svezan pojas prilikom izlaza na autoput i na naplatnim kućicama, te na petlji Butile. Rotirajuća kamera snimila je dešavanja nakon nesreće, a na snimku se vidi kako je sredinom automobila udario u stub.

Spomenimo i to je da je na samom početku ročišta sudija Husein Delalić kazao optuženom da šalje previše podnesaka za stvari na koje nema pravo. Naime, Eujbovič je tražio da mu se odobre slobodne posjete, a sudija mu je na kraju ročišta objasnio da na to nema pravo jer nije u bračnom odnosu.

Sljedeće ročište zakazano je za 8. novembar kada će svjedočiti vještaci Ševal Kovačević i Hamza Žujo, te neuropsihijatri Omer Ćemalović sa saradnicima.