Strateški interes Hrvatske je napredak BiH na evropskom putu

Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske

U Mostaru je okončan sastanak delegacija HDZ-a BiH i Odbora za vanjske i evropske poslove HDZ-a Hrvatske, koje su predvodili Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske. 

Na sastanku je razgovarano o brojnim temama, od trenutne pozicije hrvatskog naroda u BiH do euroatlantskog puta BiH, odnosno, na koji način, kako je to naveo Čović, kao domaćin sastanka, Republika Hrvatska može sa svojim kapacitetima, podsjetivši na to da će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Evropske unije od 1.januara 2020.godine.

-Više puta sam naglašavao kako sam s predsjednikom Vlade i HDZ-a Republike Hrvatske, gospodinom Plenkovićem razgovarao da ako uspijemo, što jesmo-uspostaviti Vijeće ministara BiH is tvoriti političku stabilnost pokušati sustići izgubljeno vrijeme i da se BiH nađe za pregovaračkim stolom, ponovno, kako bi otvorila svoj evropski pregovarački proces i sustigla Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće-naveo je Čović.

Također, rekao je i da je razgovarano o izborima u Republici Hrvatskoj, budući da su se kao stranka snažno angažirali u prvom krugu da Kolinda Grbara Kitarović dobije mogućnost da u narednom krugu ostvari ponovo poziciju ili napravi taj kontinuitet.

-I u tom smislu sam informirao što HDZ BiH sa svojim partnerima radi da i 5.januara broj glasova u BiH, kada je u pitanju gosšođa Grabar-Kitarović bude još uvjerljiviji u odnosu na ovih 66 posto. Uvjereni smo da će to prijeći brojku od 90 posto-kazao je Čović.

Prema riječima Grlića Radmana, Hrvatska kao iskreni aktivni zagovaratelj podržava BiH na njenom euroatlantskom putu.

-BiH je naša susjedna država, dakako da nam je u interesu položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i stabilnost BiH, a koja jedino ovisi o jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Podržavamo stabilnu BiH sa funkcionalnom vlašću i zato sam čestitao i novoj ministrici vanjskih poslova i predsjedniku na uspostavi Vijeća ministara BiH. Drago nam je da sada imamo sugovornike i Hrvatska će tu biti aktivna zagovarateljica evropskog puta BiH u skladu sa ispunjavanjem kriterija i onoga što Evropska komisija i Evropska unija traže-rekao je on.

Naveo je i da je predstavio hrvastke prioritete za vrijeme predsjedanja Vijećem EU te da je Vlada RH jučer donijela zaključak kojim je usvojila program predsjedanja za narednih šest mjeseci.

Govoreći o proširenju na jugoistok Evrope, odnosno Zapadni Balkan,Grlić Radman je rekao da Hrvatska želi vidjeti napredak BiH na tom putu.

-To je naš strateški interes, jer dijelimo najveću granicu, otvoriti perspektivu zemljama kandidatima i Hrvatska će se jako puno potruditi kako bi negdje do ožujka najkasnije do svibnja poslala jasnu poruku svim zemljama tzv.Zapadnog Balkana. Republika Hrvatska podržava sve one vitalne interese hrvatskog naroda u BiH, od promjene Izbornog zakona koji bi trebao osigurati pravo na izbor predstavnike na svim razinama vlasti što je zapravo zaštitni mehanizam i što je zapravo temelj Dejtonskog sporazuma-kazao je on.