Stravična avionska nesreća u Etiopiji povećala sumnje u sigurnost Boeingovog aviona

Današnja stravična avionska nesreća koja se desila u Etiopiji druga je po redu u manje od šest mjeseci u kojoj se srušio Boeing 737 Max 8, što je probudilo brojne sumnje u ovaj tip aviona.

Podsjećamo, Boeing 737 Max 8 isti je model koji se srušio u oktobru prošle godine u Indoneziji kada je poginulo 189 ljudi.

U oba slučaja, gotovo novi avioni srušili su se samo nekoliko minuta nakon polijetanja, ne ostavljajući niti jednog preživjelog putnika.

Model avion 737 Max 8, kojeg je Boeing predstavio 2017. godine, prodaje se kao energetski efikasna i tehnološki napredna nadogradnja na svog prethodnika 737. Prodaja ovog modela nastavljena je i nakon nesreće u Indoneziji, ali nova avionska nesreća obnovila je sumnje u model 737 Max 8, piše New York Times.

Boeingov model 737 Max postao je najprodavaniji avion u historiji ovog proizvođača, a koriste ga aviokompanije širom svijeta. 

Boeing 737 Max 8 uglavnom se koristi za kratke i letove srednje udaljenosti, ali pojedine kompanije koriste ga i za relacije od sjeverne Evrope do istočne obale SAD-a. Ovaj model je efikasniji u potrošnji i ima duži raspon nego prethodne verzije modela 737.

Još je rano reći kako su uzroci nesreća u Etiopiji i Indoneziji isti, piše New York Times, ali postoje određene sličnosti između ove dvije tragedije. Prije svega, oba aviona poletjela su i srušila se nakon pet, šest minuta letenja.

Kada je riječ o prošlogodišnjoj nesreći s ovim modelom, indonezijske i američke zrakoplovne vlasti utvrdile su kako je nesreću moglo prouzrokovati ažuriranje Boeingovog softvera. Međutim, piloti širom svijeta nisu se složili s tom tvrdnjom.

Boeing je navodno nastavio sa procjenom eventualnih promjena nakon nesreće u Indoneziji, ali nije jasno da li je kompanija napravila neke konkretne softverske promjene. Nacionalna komisija za sigurnost saobraćaja u Indoneziji naknadno je saopćila kako je uređaj za očitavanje brzine bio oštećen tokom četiri posljednja leta aviona Boeing 737 koji se srušio prošle godine u Indoneziji.

S obzirom da je Boeing 737 Max 8 i dalje certificirani avion kojeg koriste brojne aviokompanije, zabrinuti i sumnjičavi putnici uvijek mogu provjeriti tip aviona prilikom rezervacije leta, upozorava New York Times.