Stručnjaci iz Zagreba stižu u Split utvrditi šta je uzrok legionarske bolesti

Istražuje se šta je zagadilo vodu

Stručnjaci za javno zdravstvo iz Zagreba u ponedjeljak će doputovati u Split kako bi pomogli kolegama u otkrivanju uzroka povišenog nivoa bakterije legionele u vodi u kompleksu zgrada Lazarica, nedaleko od bolnice na Firulama.

Za sada je poznato da je jedan nedavno preminuli stanovnik zgrade imao upalu pluća uzrokovanu legionelom, ali se smatra da ona nije uzrokovala njegovu smrt.

 - Moramo utvrditi odakle je krenula ta bakterija. Oni će pregledati zgradu, vidjeti postoje li zastoji vodovodnih protoka, eventualno sugerirati dodatno uzorkovanje - izjavila je epidemiolog dr. Vesna Barišić iz splitsko-dalmatinskog Nastavnog javnog zavoda za javno zdravstvo.

Ona je dodala da je bakterija legionela normalan stanovnik vode te da zaraza ne nastupa pijenjem, nego aerosolom.

Za ljudsko zdravlje ova bakterija postaje opasna kad uđe u sisteme vode za potrošnju, do čega može doći oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode. Dok u prirodnom okolišu legionela ne raste intenzivno, u sistemima koje je izgradio čovjek njeno se umnožavanje može javiti u visokim koncentracijama kad visoka temperatura vode eliminira konkurentsku mikrobnu populaciju te kada stagnacija vode omogući da se taloženjem organske tvari stvori biofilm u kojem se ova bakterija razmnožava - dodaju stručnjaci. 

Infekcija se prenosi infektivnim aerosolom prilikom tuširanja i pranja na slavinama, raspršivanjem vode u rashladnim tornjevima, ovlaživačima zraka i aerosolom koji se stvara iznad bazena. 

Bolesti izazvane bakterijama roda legionela mogu kod osoba sa slabim imunitetom te starijih izazvati ozbiljnu plućnu infekciju (legionarsku bolest), ali mogu biti i blagog oblika koji nalikuje gripi.