Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu ispite rade na krilu, nadležni nemaju odgovor

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu već duži period nastavu pohađaju u neuslovnim kabinetima. Iako su nam se mnogi žalili kako su pojedine ispite primorani raditi na krilu, jer su stolovi polomljeni, nadležni iz ove visokoškoleske ustanove nisu željeli odgovoriti na naš upit.

Prema planu javnih nabavki za 2018. godinu Filozofski fakultet naveo je kako namjerava izdvojiti 25.000 KM za učionički i kabinetski smještaj. Međutim, na pitanje koliko kabineta namjeravaju opremiti novim stolicama i stolovima iz ovih sredstava, iz ove ustanove samo su nam kazali kako se ne žele oglasiti.

Filozofski fakultet je i prošle godine izdvojio desetine hiljada maraka za nabavku novih stolica i stolova, ali studenti nam govore kako ne znaju gdje je taj namještaj završio. U svemu tome, kategoriju Javne nabavke na zvaničnoj stranici Filozofskog fakulteta nemoguće je otvoriti zbog određenih tehničkih problema.

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj kazao nam je kako ne opravdava postupak Filozofskog fakulteta.

"Žao mi je što vam nisu upriličili susret s osobljem na katedrama. Nije baš toliko loše stanje na tom fakultetu, ali moguće je kako je grupa studenata imala nekorektan tretman u nekom kabinetu. Profesori često pogriješe. Desi se da nemaju puno studenata pa ih odvedu u manji prostor kako bi zadovoljili neke druge potrebe u nekom drugom terminu, čime remete raspored. To nije dozvoljeno raditi, ali, nažalost, takve stvari se dešavaju", kazao nem je Škrijelj.

On dalje dodaje kako određeni broj fakulteta u sastavu UNSA ima dotrajalu opremu, ne samo namještaj, već i opremu laboratorijskog tipa. 

"Univerzitet u Sarajevu, koji iduće godine obilježava 70 godina postojanja, ima organizacionih jedinica koje još uvijek studente obrazuju na poprilično zastarjeloj opremi iz razloga što nisu imali novac da kupe novu. Sreća u tome jeste što imamo kvalitetan nastavni kadar. Jedino UNSA u ovom trenutku odgovara zakonskim kriterijima, normativima i standardima u oblasti visokog obrazovanja. Kada bi se taj zakon primijenio na isti način na sve organizacione jedinice u sastavu UNSA, imali bismo sliku koja je zadovoljavajuća u odnosu na neke privatne fakultete. No, to je pitanje za državu, a ne rektora. Prirodno-matematički fakultet, Filozofski fakultet i drugi fakulteti svoj namještaj i nastavna sredstva ne obnavljaju dinamikom koju zahtijeva savremeni nastavni proces. Mi sada u tom pogledu poduzimamo sve korake da uvjerimo Kanton Sarajevo da mora naći fond za obnovu i infrastrukturno održavanje naših jedinica", istakao je Škrijelj.

Pored starog namještaja te zastarjele opreme, rektor UNSA ističe žaljenje zbog toga što studenti na pojedinim fakultetima u Sarajevu trpe hladnoću u zimskim periodima zbog loših prozora i vrata. 

Podsjećamo, prema planovima javnih nabavki, fakulteti u sastavu UNSA svake godine izdvajaju stotine hiljada KM za nabavku novog namještaja, računarske i druge opreme potrebne za funkcionisanje nastave.