Studentice koje su veličale Mladića isključene sa studija na UNSA u trajanju od tri godine

slažana
Studenticama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Valentini Vujičić i Slađani Todić, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, izrečena je disciplinska mjera kojom se isključuju sa studija u trajanju od tri godine.

 

 

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić rekao je da je zasjedala Disciplinska komisija za disciplinsku odgovornost studenata na Univerzitetu u Sarajevu te je okončala postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti studentica.

Studenticama je, kako se navodi, izrečena najstroža disciplinska mjera propisana odredbama Statuta Univerziteta u Sarajevu — isključenje sa studija na Univerzitetu u Sarajevu, tj. Fakultetua za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u trajanju od tri akademske godine.

Utvrđeno je da su Vujučić i Todić počinile težu povredu discipline ponašanja i to grubo narušavanje ugleda Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

"U nadi da će ovakva odluka, kako je to, između ostalog, u detaljnom obrazIoženju odluke navela Disciplinska komisija, imati i preventivni karakter, koristim priliku da ovim putem pozovem sve studente Univerziteta u Sarajevu da se u svim oblicima svojih javnih izražaja (komunikacija in vivo, putem društvenih mreža, online platformi, medija i sl.) suzdrže od korištenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, jezika podjela i drugih srodnih narativa vodeći računa o pozitivnopravnim propisima, njihovom ličnom ugledu i ugledu Univerziteta kao i dalekosežnim štetnim posljedicama koje ove vrste narativa imaju u našem društvu", naveo je dekan Ahić.

Međutim, podsjetimo, Vujičić i Todić su dobile poziv od direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina da studiranje nastave na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

Njih će Srbija stipendirati te će im biti obezbijeđen smještaj u domu.