Sud BiH odredio Mostarcu ekstradicioni pritvor: Bit će izručen Crnoj Gori zbog učešća u ubistvu

.
Osumnjičen za likvidaciju Šćepana Roganovića

 

Nakon ročišta koje je održano danas, Sud BiH je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH, donio rješenje da se Mostarcu Igoru Glavašu (41), koji je prije mjesec uhapšen prema potjernici Interpola Podgorica, ukida privremeni te određuje ekstradicioni pritvor, potvrđeno je  iz Suda BiH.

Pritvor može trajati šest mjeseci

Naveli su da takvo rješenje doneseno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbjeći postupak izručenja ili provođenja izručenja, u smislu člana 39. stav 1. tačka a) Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

- Pritvor po ovom rješenju može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci, računajući od dana hapšenja, odnosno od 24. jula 2023. do 24. januara 2024. godine - navedeno je iz Suda BiH.

Igor Glavaš je uhapšen po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Podgorica, Republika Crna Gora, odnosno potjernici Interpola NCB Sarajevo, raspisanoj u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Crne Gore zbog sumnje da je, počinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144. stav 1. i 4. u vezi sa članom 25. Krivičnog zakona Crne Gore i osnivanje kriminalne organizacije iz člana 401a. stav 1. u vezi sa stavom 6. istog Zakona.

Osumnjičen vođa “škaljarskog klana” 

Riječ je o ubistvu Šćepana Roganovića koje se dogodilo 13. februara 2020. godine u Crnoj Gori.

Podgorički Viši sud krajem juna odredio je pritvor Marku Radoviću, Slavku Raduloviću i Milošu Gvozdenoviću, osumnjičenima da su dio kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu Roganovića.

Policija je nedavno proširila istragu o tom zločinu i, osim njih trojice, za saučesništvo je osumnjičila i vođu “škaljarskog klana” Igora Vukotića iz Kotora i Cetinjanina Iliju Milanovića, koji je odranije u zatvoru.

Za ubistvo Roganovića ranije su optuženi Krsto Vujić, Dino Ibrahimović, Mili Bajramović, Miloš Komar i Igor Glavaš. Direktnim izvršiocem označen je Bajramović. On je u bjekstvu, kao i Vujić, optuženi organizator te kriminalne grupe.

Šćepan Roganović je ubijen u Herceg-Novom, na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine. Na konferenciji Uprave policije i Tužilaštva saopćeno je da je motiv ovog ubistva “bezobzirna osveta” i da žrtva nije bila označena kao sigurnosno interesantno lice. On se nije vodio kao lice koje je blisko nekom klanu, već da je u srodstvu s licima koja su evidentirana kao pripadnici “kavačkog klana”.

Napadi na Roganoviće

Šćepan je bio stariji sin Nike Roganovića, koji je ubijen krajem jula 2017. u naselju Nemila, i brat Duška Roganovića, koji je teško povrijeđen u aprilu iste godine, kada je ispod njegovog automobila postavljena eksplozivna naprava. Niko i Duško Roganović bili su označeni kao sigurnosno interesantna lica u evidenciji policije.