Sud BiH vratio na doradu optužnicu protiv Milorada Dodika: Poznato i zbog čega

dodik
Sud Bosne i Hercegovine je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na doradu vratio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloša Lukića.

 

Ovo informacija je potvrđena za RTRS.

No, kako Avaz objavljuje optužnica je vraćena na dopunu i doradu jer je puna manjkavosti, u smislu člana odredbe zakona 227.stav 1 c) ZKP BiH.

U obrazloženju se navodi između ostalog da Tužilaštvo BiH da treba da osnovu “dostavljenih dokaza- rezultata istrage, za koju od alternativno postavljenih radnji izvršenja teretite prvoosumnjičenog (Dodika) te da ta istu jasno opišete u činjeničnom opisu.

Optužnica je vraćena, kako je navela sutkinja, jer tri tužioca uopće nisu detaljno opisali koje je krivično djelo počinio predsjednik RS i direktor Službenog glasnika RS.

“Obzirom da je osumnjičenim stavljen oblik odgovornosti – saizvršilaštvo, potrebno je da isto u činjeničnom opisu optužnice navedete, odnosno opišete, posebno u odnosu na drugoosumnjičenog (Lukića), na koji način su radnje drugoosumnjičenog u uzročnoposljedinčnoj vezi sa radnjama prvoosumnjičenog (Dodika) i na koji način su oba osumnjičena dali odlučujući doprinos izvršenju predmetnog krivičnog djela”, navedeno je.

Od ranije je poznato da je razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Dodik je, podsjetimo, potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.