Sud u Bangladešu zbog menstruacije zabranio ženama da registriraju muslimanski brak

.
SUD u Bangladešu je u nedjelju zabranio ženama da registriraju islamski brak.

Visoki sud je objasnio kako je muslimanska bračna zajednica sveta ceremonija, a žene je ne smiju registrirati zbog mjesečnog menstrualnog ciklusa. Suci su presudili da žene ne mogu ući u džamiju dok imaju menstruaciju, stoga nisu sposobne ni za registraciju braka.

Samu ceremoniju muslimanskog vjenčanja, ili nikaha, obično vodi muškarac, međutim, brak se nakon toga mora zakonski registrirati. Prije ove presude bilo koji vladin dužnosnik - muškarac ili žena - imao je pravo registrirati brak. Iako neki muslimani radije potpisuju zakonske dokumente o braku u džamiji, mnogi to čine i u državnom uredu ili u kući mladenke.

"Gdje je zapisano da samo muškarac može registrirati brak?"

U okrugu Dinajpur su 2014. godine tri žene izabrane na poziciju službenica za registraciju braka, no Ministarstvo pravosuđa odbilo je njihovo imenovanje po sličnim osnovama kao ovima iznesenima u nedjelju. Jedna od tih žena, Ayesha Siddiqa, žalila se na sudu na odluku Ministarstva, ali na kraju je njena žalba odbijena.

"Neprihvatljivo je da žene zbog fizičkih razloga ne smiju obavljati ovaj posao. U Bangladešu žena može biti premijerka, može i upravljati avionom, zašto onda ne može registrirati nikah? Gdje je zapisano da samo muškarac može registrirati brak? Imam stručnu spremu koja me kvalificira za ovaj posao"