Sud u Nizozemskoj odlučio da se Mirza Gačanin izruči BiH, njegov advokat najavio žalbu

,

Sud u Bredi dopustio je izručenje Mirze Gačanina u Bosnu i Hercegovinu, navode nizozemski mediji.

Mirza Gačanin, koji je 1990-ih u Nizozemskoj dobio azil, naveo je kako će mu život biti ugrožen ukoliko bude izručen BiH. On je u Nizozemskoj osuđen za pranje novca, a osumnjičen za trgovinu oružjem i drogom u BiH.

Strahovanja Gačanina proizilaze iz sukoba sa njegovim rođakom Edinom Gačaninom, kojeg je sud u Roterdamu krajem prošle godine osudio na sedam godina zatvora zbog velike trgovine kokainom i sirovinama za proizvodnju sintetičkih droge. Prema Mirzinim riječima, njegov rođak Edin želi da ga ubije.

U svom protivljenju izručenju, Gačanin je ukazao na izvještaje u bosanskim medijima o korupciji i kronizmu u BiH. Jedna od spomenutih osoba u vezi s tim je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine negiralo je optužbe za veze sa Edinom Gačaninom i korupciju na račun ministra Konakovića, na koje se pozivaju Mirza i njegov advokat.

Odlučno odbacujemo optužbe u medijima na račun ministra vanjskih poslova - rekao je bosanski ambasador u Nizozemskoj.

Zbog ovih navoda, dodaje se, Gačanin ne bi bio siguran u BiH. Advokat Louis de Leon tvrdi da ovo predstavlja prijeteće kršenje ljudskih prava. Iako Sud razumije zabrinutost Gačanina, smatra da nema "dovoljnih činjeničnih dokaza da bi njegovo izručenje dovelo do očite povrede prava na pravično suđenje", prenosi portal nrc.nl.

Njegov advokat najavio je da će uložiti žalbu na odluku Suda.

 

Foto: Screenshot