Suđenje Kemalu Čauševiću odgođeno zbog bolesti optuženog

Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog bolesti optuženog, javlja Fena.

Kako je kazao branilac Suad Sultanić, Čaušević je iz zdravstvenih razloga spriječen da pristupi ročištu, a o tome će dostaviti medicinsku dokumentaciju.

- Supruga optuženog me jutros obavijestila da je on završio u Hitnoj pomoći. U ovom trenutku ne znam kako će dalje teći njegovo medicinsko zbrinjavanje - rekao je Sultanić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković naložila je odbrani da dostavi medicinsku dokumentaciju kako bi se izostanak optuženog mogao opravdati, javio je BIRN BiH.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je, nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreznih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nastavak suđenja je planiran za 30. maj.