Šuga zavladala migrantskim kampom, zaražena svaka druga osoba

lipa
Lijekari i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu (USK) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća. Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uslove u ranijem periodu, prenosi Bljesak.info.

 

  • To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena je scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprječavanja daljeg širenja zaraze. Tačno je određeno individualno tretiranje po šatorima – kazala je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje lične higijene, prenosi BHRT. 

  • Znatno su poboljšani uvjeti i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih potrepština – riječi su glasnogovornika Crvenog križa Grada Bihaća.

Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom.

  • Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji – rekao je Ali iz Pakistana.

Služba za poslove sa strancima BiH u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta.

Izvor: