Šuhret Fazlić: Bivši Đački dom u Borićima nije i nikad neće biti zvanični azilantski centar!

Nakon što je objavljen javni poziv IOM-a za sanaciju zgrade bivšeg Đačkog doma u Borićima, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, obratio se javnosti putem svog FB profila, a nakon što su počele širiti dezinformacije vezane za sanaciju zgrade u kojoj trenutno borave migranti.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Kako se pojavio Javni poziv IOM-a za sanaciju zgrade bivšeg Đačkog doma u Borićima, a kako je predizborna kampanja u toku, odmah je krenulo bombanje dezinformacijama, pa sam dužan da pokušam objasniti o čemu se radi.

Bivši Đački dom u Borićima nije i nikad neće biti zvanični azilantski centar! Grad ne može dati takvu saglasnost bez odluke Gradskog vijeća.

Znam da ta lokacija nije prihvatljiva, ali kao što sam stotinu puta do sad rekao, ovaj opustošeni Grad ne posjeduje nikakvu drugu lokaciju. Prije pola godine smo dopustili Crvenom križu da se migranti koncentrišu u bivšem Đačkom domu samo kako bi izbjegli da kampuju po parkovima i javnim površinama u centru grada te kako bi im obezbijedili prehranu i zdravstvenu zaštitu, očekujući reakciju Ministarstva sigurnosti i rješavanje problema. I ovaj put su nas ostavili na cjedilu!

Činjenica je da mi u Bihaću već pola godine imamo nekoliko hiljada migranata i ne želimo da budu tu jer nam je sigurnost ugrožena, ali je isto tako činjenica da će oni tu dočekati i zimu jer je očito da nadležni neće ništa poduzeti.

Sad je samo pitanje da li će zimu dočekati u otvorenoj građevini bez krova, smrzavati se i provaljivati u naše kuće kako bi preživjeli, ili će Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pokušati stvoriti osnovne uvjete u zgradi da bi se u njoj moglo prezimiti, te ograditi lokaciju i pokušati napraviti ikakvog reda", napisao je na svom FB profilu gradonačelnik Bihaća.