Šuhret Fazlić: Očekujem da ministar sigurnosti preuzme liderstvo u procesu upravljanja migrantskom krizom u BiH

Jj

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić je prilikom svoje današnje prve službene posjete Unsko-sanskom kantonu predstavio plan za rješavanje migrantske krize. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao kako mu se čini da novi ministar ima plan i koncept, a nada se da će on biti upravo taj zbog kojeg će Bišćani "konačno prodisati".

"Ohrabren sam i backgroundom ministra Cikotica. Radi se o stručnjaku iz ove oblasti. Kada sam ga slušao vidio sam da ima koncept. Ne treba insistirati sad, za kratko vrijeme rezultata ne može ni biti, ali može biti za mjesec-dva, može biti do zime", poručio je Fazlić dodavši da se "nada da je ministar Cikotić ta osoba koja će pokrenuti neke procese da konačno i mi ovdje prodišemo".

Fazlić je kazao kako je Bihać definitivno mjesto koje ministar sigurnosti treba posjetiti s obzirom na to da su u ovom gradu problemi sigurnosti najistaknutiji.

On poručuje i nada se državnoj pomoći i pomoći ministra Cikotića jer, kako je kazao, oni više neće moći da se nose sa problemima, ni lokalna zajednica, a ni kanton.

"Mi ne možemo biti žrtve pojedinih UN-ovih organizacija koje pokušavaju riješiti samo svoje parcijalne interese, a mi čitavo vrijeme da patimo ovdje. Migranti moraju ići sa ulica Bihaća. Treba natjerati i agencije koje su u nadležnosti Ministarstva sigurnosti da rade svoj posao, prije svega Graničnu policiju BiH i Službu za poslove sa strancima", jasnog je stava Fazlić.

On objašnjava još da nema razloga za to da u kampu Lipa bude svega 1.000 migranata s obzirom na to da su Grad i Kanton u njega uložili pola miliona maraka i da ima veće kapacitete da se migranti sklone sa bihaćkih ulica.

Očekuje da im u svemu navedenom pomogne ministarstvo sigurnosti, ali da im pomogne i u odnosu sa Hrvatskom: "Treba nam pomoć od države da se hrvatska policija prestane ponašati na kaubojski način kao do sad".

Pored toga, Fazlić objašnjava da bihaćki privrednici svakim danom trpe ogromnu štetu te da je potrebno da im država na neki način nadoknadi tu "visoku i enormnu" štetu koju prave migranti.