Šuhret Fazlić: Zatvaranje migrantskog kampa "Miral" će stvoriti ogromne probleme

.
Ako se smjeste ti migranti u Lipu oni će i dalje težiti da pređu granicu, te tako odlaziti do Kladuše, rekao je

 

Šuhret Fazlić, predsjednik PoMAK-a i gradonačelnik Bihaća, je za portal "Avaza" govorio o migrantskoj krizi u Bihaću nakon zatvaranja kampa Miral u Velikoj Kladuši. Poručio je da će to donijeti velike probleme građanima Bihaća i Velike Kladuše.

- Mi smo u Bihaću otvorili dva kampa za smještaj migrante - Lipu i Boriće, a sada u jednom ih ima 600, dok u drugom ima nešto više od 150. Prije su bili kampovi u Biri i Vučjaku, a u tom vremenu mi smo tražili način da migrante maknemo sa ulica, divljih lokacija i stalno smo naglašavali da ne rješavamo migrantsku situaciju za BiH, nego to radimo da nemamo migrante na ulicama i da ne provaljuju u kuće - kaže Fazlić.

Kaže da se donijela odluka da se Miral zatvori, iako nije obezbijeđena druga lokacija za smještaj migranata.

- Nije se osigurala lokacija u Velikoj Kladuši, a to će donijeti probleme i Bišćanima i građanima Velike Kladuše. Ne dolazi migranti u Veliku Kladušu zbog Mirala, nego zbog činjenice da tamo mogu preći granicu. Oni su i dalje tamo, a dolazit će i dalje tamo. Ako se smjeste ti migranti u Lipu oni će i dalje težiti da pređu granicu, te tako odlaziti do Kladuše - rekao je.

FOTO: AVAZ