Sukob policije i građana u Berlinu

asd
Kancelarka Angela Merkel predložila je zakon nakon što su neke pokrajine odbile da uvedu oštre mjere

Policija se danas sukobila sa demonstrantima u Berlinu, pokušavajući da rastjera skup protiv mjera blokade uvedenih zbog virusa korona dok parlament razmatra zakon o većim ovlaštenjima Vlade u okviru borbe protiv trećeg talasa pandemije.

Kancelarka Angela Merkel predložila je zakon nakon što su neke pokrajine odbile da uvedu oštre mjere i pored intenziviranja epidemije.

Njena Vlada našla se na udaru kritika zbog haotičnog odnosa prema pandemiji i mjerama blokade i spore vakcinacije.

Policija je saopštila na “Twitteru” da će razbiti proteste jer većina okupljenih ne nosi masku i ne drži distancu. Oko 2.200 policajaca raspoređeno je u centru Berlina.

Sedam ljudi privedeno je nakon što su napali policajce, dok je policija morala da upotrijebi biber sprej protiv drugih demonstranata koji su pripadnike snaga reda gađali bocama i pokušali da probiju barikade.

“Mir, sloboda, ne diktaturi!” uzvikivali su demonstranti, noseći njemačke zastave i transparente na kojima je pisalo da mjere blokade potkopavaju vrijednosti koje su zagarantovane Ustavom.

Novi zakon omogućava Vladi da uvede policijski sat između 22.00 i 5.00 časova, ali i da ograniči privatna okupljanja, sportske događaje i otvaranje prodavnica.

Pogledajte OBJAVU