Sukob policije i migranata na granici Grčke i Turske

migranti
Grčka policija ispalila je u srijedu ujutro suzavac i omamljujuće granate kako bi spriječila migranate koji pokušavaju preći granicu iz Turske.

 

Sukobi su izbili u blizini pograničnog grčkog sela Kastanies, objavio je AP, prenosi Beta.

Al Jazeerin dopisnik Đorđe Kostić, koji se nalazi na grčko-turskoj granici, izvijestio je da je zatvoren Kipi prelaz na autoputu između Grčke i Turske.

"Taj prelaz je glavni prelaz dve zemlje i do sada nije bio zatvoren", rekao je Kostić, navodeći da grčka policija tvrdi da je Turska prva zatvorila prelaz.

Turska je prošle sedmice pustila migrante ka Evropi, nakon novih sukoba u Siriji, zbog kojih je veliki broj civila raseljen i krenuo ka turskoj granici.

Danima na kopnenoj granici traju sukobi i haos zbog velikog broja migranata koji pokušavaju ući u Grčku, a odatle dalje prema Zapadnoj Evropi.

Poginuli deseci tuskih vojnika

Vlada je situaciju nazvala direktnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Grčke i uvela hitne mjere za brzo provođenje deportacija i zamrzavanje podnošenja zahtjeva za azil na mjesec dana.

Migranti navode da ih grčka policija gura nazad preko granice u Tursku.

Najava Turske da neće zaustaviti izbjeglice koje žele preći u Evropu uslijedila je nakon ofanzive vojske sirijske vlade, koju podržava Rusija, u provinciji Idlib, na sjeverozapadu zemlje, posljednjem uporištu pobunjenika, koje podržava Turska.

Deseci turskih vojnika koji se bore u Idlibu poginulo je u ofanzivi, a oko milion civila je raseljeno.