Sukobi demonstranata i policije u Barceloni: Gore kontejneri, "leti" kamenje (UŽIVO)

Maskirani demonstranti sukobili su se danas s policijom u centru Barselone, petog dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim vođama.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, prenio je Rojters.

Na hiljade njih mahali su katalonskim zastavama i uzvikivali "Sloboda za političke zatvorenike".

Putevi koji vode ka gradu bili su prepuni ljudi koji su došli iz cijelog regiona kako bi se pridružili masovnom protestu zbog odluke španskog Vrhovnog suda o zatvorskim kaznama.

Sindikati su pozvali na generalni štrajk, a učenici bojkotuju časove već treći dan - prenose Nezavisne.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova rasporedilo je policijske snage u gradu i upozorilo da će reagovati ako dođe do nereda.

"Tokom sedmice, kao što znate, bilo je nasilnih incidenata u Kataloniji. Njih su organizovale manje grupe, koje su veoma dobro organizovanje", rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska i istakao da to neće proći nekažnjeno.

Nekoliko glavnih ulica u Barseloni je zatvoreno za saobraćaj zbog današnjih demonstracija, dok su regionalni vozovi i gradski metro radili po redukovanom redu vožnje.

Obilježje Barselone, katedrala Sagrada familia, danas je zatvorena, a fudbalski meč između Barselone i Real Madrida, koji je trebalo da se održi 26. oktobra, odložen je iz bezbjednosnih razloga.

Izvor: