Promijenio iskaz i priznao da je pokušao ubiti bivšeg punca: Sukobili se kada je došao po suprugu

pr3
Adnan Tahirović se tereti i za nasilje u porodici, tačnije nad bivšom suprugom Alemom Bostandžijom

Adnan Tahirović jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu promijenio iskaz i priznao krivnju za pokušaj ubistva bivšeg punca Ibre Bostandžije 13. novembra 2019. te nasilje u porodici, tačnije nad bivšom suprugom Alemom Bostandžijom.

PODIGNUTA OPTUŽNICA

Na jučerašnjem ročištu, koje je počelo ispočetka zbog protoka vremena dužeg od 30 dana, advokat optuženog Damir Kočo je rekao da Tahirović želi da promijeni iskaz. Nakon toga optuženi je kazao da je protiv njega podignuta optužnica za pokušaj ubistva i nasilje u porodici, a da tokom istrage i suđenja nikada nije pitan zašto je došao na mjesto događaja.
“Tokom suđenja imao sam sedam kontradiktornih izjava protiv mene. Ja sam ispao kriv što sam se branio i počinio krivično djelo u samoodbrani, a niko me nije pitao što sam to uradio”, rekao je Tahirović.
Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Tahirovića u maju 2020. Isti dan potvrđena je optužnica i protiv Ibre Bostandžije za pokušaj ubistva Adnana Tahirovića. Bostandžija je 12. novembra 2020. priznao krivnju da je braneći se od Tahirovića, koji ga je napao lancem, upotrijebio nesrazmjernu silu i dva puta pucao Tahiroviću u glavu kojeg je prvi hitac okrznuo po sljepoočnici, a drugi se zaustavio u kostima vilice. Bostandžija je za pokušaj ubistva osuđen na šest mjeseci.
Nakon što je ranjen, Tahirović je Bostandžiju nožem ubo u stomak, nanijevši mu laku povredu. Potom je pobjegao onesvijestivši se nedaleko od mjesta događaja.
Tokom suđenja Bostandžiji Tahirović je kazao da je morao otići na izdržavanje zatvorske kazne, a njegova nevjenčana supruga Alema Bostandžija se s djecom prvo odselila kod drugarice, a potom kod roditelja. Tada je rekao da je s njom navodno dogovorio da dođe po nju. Pošto je došao ranije nego što je trebalo, niko mu nije otvorio vrata, te je čuo da Alema navodno pita: Kerime, jesi li to ti”. Kada je rekao da je on došao po nju, njegova supruga je pozvala oca, pitajući Adnana zašto nije došao kada su se dogovorili. Prema optužnici, Tahirović je tada napao suprugu, te je došao Ibro Bostandžija, nakon čega su se njih dvojica sukobila.

MATERIJALNI DOKAZI

Na narednom ročištu zakazanom za 27. avgust Tužilaštvo će u spis uložiti preostale materijalne dokaze (iskaze vještaka koji su saslušani tokom suđenja).