Sunovrat morala i kredibiliteta: Osmica varao s diplomom, hoće li prevariti državu BiH?

Piše: Amina Čorbo-Zećo (patria)

Da bi neko bio na čelu državne sigurnosne agencije on mora biti 'čist' u svakom pogledu – moralno (ne smije postojati ni najmanja sumnja da bi, u bilo kakvim okolnostima, i ma pod kakvim pritiscima mogao izdati državu); mora imati visoke obrazovne reference; mora imati besprijekoran pedigre, dakle, karijeru i privatni život bez bilo kakvih mrlja.
Službe državne bezbijednosti u nekadašnjoj Jugoslaviji odbile su u svoje redove primiti čovjeka čiji je dedo (kojeg ovaj kandidat nije ni zapamtio, jer se rodio poslije njegove smrti), preveo Ustaše preko Bjelašnice nekada tokom Drugog svjetskog rata, iako je taj nesretni težak to uradio pod prisilom, uz prislonjen pištolj na sljepoočnicu.

Zašto je važno da samo moralno i patriotski do perfekcije izbrušena osoba može biti na čelu državne sigurnosne agencije?

Obavještajna agencija sastavni je dio svih segmenata jednog društva - doslovno je infiltrirana u ekonomski, sigurnosni, socijalni i svaki drugi dio jedne države. Dakle, nesumnjivo, primarno, zakonski definisano, sigurnosna agencija brine da neko ne ugrozi „ekonomski, sigurnosi, socijalni i svaki drugi segment jedne države“. Ona brine o životima građana. Prati, analizira, naslućuje šta je to što bi moglo ugroziti unutarnji sklad jednog društva i, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, problem eliminiše dok je još u povojima.

Kakvu nelogičnost sada imamo u Bosni i Hercegovini – direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić ima diplomu koja nije stečena zakonito! Pri tome nemamo nikakvih logičnih pojašnjenja u javnosti. Ima li možda drugu diplomu, šta dalje, kako će nam direktor OSA-e raditi bez diplome. Šta može obavljati bez nje?

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo bosanskohercegovačkog entiteta RS naredilo je Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci da poništi Mehmedagićevu diploma jer su uočene nepravilnosti u procesu Mehmedagićevog studija! 

Dakle, pozivajući se na odluku Ministarstva, bez ustezanja možemo zaključiti da imamo nemoralnu, apsolutno nekredibilnu osobu na čelu najznačajnije sigurnosne agencije u BiH. 

Ako je ta osoba slagala svoje obrazovne kvalifikacije, ne možemo joj vjerovati ni na ostalim pitanjima. Ako je Mehmedagić varao u slučaju diplome, zašto ne bi kalukulisao sa informacijama koje Agencija prikupi tokom svog redovnog rada?!

Nadalje, neovisno o skandalu sa samim procesom Mehmedagićevog obrazovanja, vidjeli smo da se Mehmedagić na toj banjalučkoj diplomi izjašnjava kao Hrvat. 
Naravno, to kako se neko izjašnjava je stvar ličnog uvjerenje i ne treba da bude prepreka u njegovoj karijeri. Ali, u slučaju Mehmedagića, u višeetničkoj zemlji, u kojoj on nominalno predstavlja Bošnjake, to njegovo izjašnjavanje kao Hrvat također ne može biti čist posao.

Imamo pravo sumnjati da postoji neka kalkulacija i u vezi toga. Koliko god je kriv Mehmedagić, jednako ili još više je kriv predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je taj koji vrši kadroviranje iz kvote Bošnjaka, pa je logikom takve raspodjele poslova Izetbegovića zapalo da imenuje Mehmedagića na poziciju prvog čovjeka OSA-e.

SDP je smijenio Zornića sa pozicije direktora sarajevskih Toplona kada je otkriveno da je učestvovao u zločinima tokom rata u BiH, dok SDA nije reagirao na isti način kada je otkriveno da se njihov kadar, prilikom vlastite naobrazbe, koristio obrazovnim zločinom.

 

Izvor:patria