Šutnja iz SDA: Bakir se nikada nije odrekao Sarajlića, Zukića i korupcije

.
Čudna je tišina koja danas vlada u Stranci demokratske akcije. Na vijest o sankcijama Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović ova stranka se nije oglasila. Tokom dana Sjedinjene Američke Države objavile su dopunjenu crnu listu na kojoj se našlo ime Asima Sarajlića, poznatog učesnika afera posljednjih godina i nekadašnjeg potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije SDA.

Iako je Sarajlić formalno napustio stranačke funkcije početkom marta 2020. godine nakon javne objave snimka čiji je ključni akter na kojem se čuje kako pokušava osigurati glasove delegata za čelnika KO SDA Sarajevo nudeći zapošljavanje u kantonalnim institucijama gdje će biti ministri iz SDA, dvije godine nakon te afere on je i dalje delegat SDA u Domu naroda PS BiH. U istom Klubu je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.  

Kada je u septembru 2020. godine Bakir Izetbegović pitan o aferama koje potresaju SDA, kazao je šeretski:

“Bit će afera, bit će korupcije gdje god ima vlasti, ali rješavat će se”.

No, čelnik SDA je kako tada, tako i sada, pokazao da nije imao namjeru riješiti se okova Asima Sarajlića. U njegovoj pratnji stigao je na obilježavanje godišnjice genocida u Potočarima 2021. godine. Što je nekad u SDA bio Amir Zukić kojem se sudi zajedno sa Sarajlićem za nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima, već godinama je to Sarajlić. Glavni kadrovik, glavni strateg za izborni proces i šta još zatreba. Zukić je na američku crnu listi stavljen u maju 2020. godine. 

Sarajlićevo ime spominje se i u aferi Respiratori, a u jednoj od poruka koje je Fikret Hodžić poslao premijeru FBiH Fadilu Novaliću pisalo je “Selam, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora”. Sarajlić je novčano kažnjen jer je odbio saradnju sa Tužilaštvom BiH u ovom slučaju.

Kada Izetbegović govori o demokratiji onda je ona isključivo po mjeri SDA. Gorljivo je branio Sarajlića ističući kako je ranjen u ratu, kao da hiljade boraca i onih koji su išli u džamije i onih koji su druge vjere nisu ostavili dijelove svog tijela na ratištima, u rovovima, za odbranu Bosne i Hercegovine. No, za njih Izetbegović nema riječi hvale i posebnog pijeteta.  

Poznata je činjenica je Sarajlić bio zadužen za „završavanje“ poslova, ruku, glasova, koalicija pa je tako i rušenje Vlade KS koju je činila šestorka osmislio Sarajlić nudeći „projekat Nenadić“. Govorio je o tome Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i nekadašnji dugogodišnji član SDA koji zna kako funkcioniše „SDA i Asimov sistem“. Kazao je da se Sarajlić jednom društvu hvalio kako je projekat Nenadić njegova ideja. Obišao je Fahrudina Radončića, Željka Komšića i koalicija je bila dogovorena. Vlada KS koju je i prije samog imenovanja potresla afera Asim i promjena dva ministra na zahtjev Aljoše Čampare da bi podržao novu vladu nije se dugo zadržala. Upravo će Čampara biti presudni glas za izglasavanje aktuelne Vlade koju čine NIP, SDP, Naša stranka, a gdje SDA igra ulogu ljute opozicije.

Kada je Sarajlić podnio ostavke na sve stranačke dužnosti i najavio mogući sudski proces niko nije očekivao da će optužnica u aferi Snimak biti tek u decembru 2021. godine. Iako nije okončan ni sudski proces za nezakonita zapošljavanja, Sarajlić će se krajem aprila sa još dva člana SDA izjašnjavati o krivici.

Izetbegović je imao dovoljno vremena da se distancira od nedjela Asima Sarajlića ali to nije učinio. Naprotiv, data mu je potpuna sloboda daljeg kadroviranja pa je tako njegov blizak prijatelj Sedin Kahriman imenovan za direktora BH Telecoma. Upravo je to sporno za SAD i utjecaj na zapošljavanja u tom preduzeću.   

Put koji je Izetbegović odabrao za SDA na kraju će se morati negdje zaustaviti. Da li će to biti crna američka lista, povlačenje sa čela SDA ili politička penzija na njemu je da izabere.