Istražujemo: Šutnjom i guranjem pod tepih nasilnici dobijaju prostor da postanu još suroviji i bezobzirniji

U krivičnim djelima koja čine mladi zastupljeni su svi oblici nasilja – od fizičke snage do upotrebe raznoraznog oruđa i oružja

Snimci koji danima kruže društvenim mrežama na kojim se vidi kako grupa djevojčica maltretira treću potresao je region. 

Reagirali su stručnjaci, analitičari, političari, pjevači, glumci i ko sve ne. Javnost se zgražavala međutim ništa nije urađeno. Za nekoliko dana sve će biti zaboravljeno kao i mnogo puta do sada. 

- Kada govorimo o međuvršnjačkom nasilju, bulingu (eng. bullying – maltretiranje), cyber bulingu i svim drugim oblicima nasilja među vršnjacima mislim da BiH kao zajednica zapravo plaća neke cehove iz ranijih perioda jer nije na vrijeme rađeno ono što je trebalo kako bi se spriječili ovakvi slučajevi - kazao je za "Avaz" stručnjak za maloljetničku delikvenciju Mićo Letić. 

Neophodno je spomenuti i da su u krivičnim djelima koja čine mladi zastupljeni svi oblici nasilja – od fizičke snage do upotrebe raznoraznog oruđa i oružja. 

Sociolozi ističu kako je problem vršnjačkog nasilja mnogo složeniji nego što se to čini na prvu.

- Moramo imati jednu cjelinu koja će brinuti o našem podmlatku tj. o našoj djeci počevši od roditelja, preko škole ali i medija do kulturnih institucija za malde. Dakle, prevenirati, ukazivati mladim ljudima da ono što oni možda smatraju normalnim ili makar velika većina njih - nije. Evidentno je da je prag tolerancije za nasilje sada znatno veći - ističe sociolog Amer Osmić.

Stručnjaci tvrde kako nije poznato zbog čega to djeca čine drugoj djeci, da li su uzrok tome uvjeti u kojim žive ili je pak riječ o genetici.

Ono što je sigurno je da počinitelji u sebi nose osobine agresivnosti koje u budućnosti mogu postati puno ozbiljniji problem – istakao je za „Avaz“ psiholog Ismet Dizdarević.