Sutra će za migrante biti stavljen u funkciju prihvatni centar u krugu fabrike Bira u Bihaću

Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su aktuelnu migrantsku i sigurnosnu situaciju te hitne mjera koje će se poduzimati u narednom periodu kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata te uspostavila bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Ministar Mektić, koji je predsjedavao Operativnim štabom, kazao je da je zaštita granice najveći prioritet, te je zatraženo od sigurnosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi i najveći broj ilegalnih migranata. 

Također, danas je razgovarano i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton. Naglašeno je da je u novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 osoba, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike Bira u Bihaću. 

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, Mujo Koričić i Mevludin Halilović, koji su upoznali prisutne sa trenutnom sigurnosnom situacijom na području ovih kantona, te je razgovarano o zajedničkim mjerama koje će se poduzimati u narednom periodu.