Sutra novi protest zdravstvenih radnika: Iz Doma Zdravlja Velika Kladuša traže neisplaćene plate

Foto: Hayat
Na održanoj vanrednoj sjednici Skupštine Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša u petak, odlučeno je da će se u ponedjeljak, 17. januara održati jednosatni štrajk upozorenja.

Štrajkom upozorenja zaposleni u Domu zdravlja Velika Kladuša će iskazati nezadovoljstvo zbog neisplaćene decembarske plate i, kako su istakli, rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i neodgovornog ponašanja vladajućih struktura Kantona prema uposlenim u javnom zdravstvu.

Naime, bez usvojenog Finansijskog plana za 2022. godinu i Odluke o privremenom finansiranju od strane Skupštine Unsko sanskog kantona Zavod zdravstvenog osiguranja ne može prebaciti sredstava zdravstvenim ustanovama. Magistar radiološke tehnologije, predsjednik Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša Sinhad Golubović.

Golubović dodaje da su zaposleni u javnom zdravstvu spremni i na generalni štrajk ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćenih decembarskih plata proteklih dana štrajkom upozorenja iskazali su i zdravstveni radnici drugih općina Kantona