Sutra novo ročište Zdravku Mamiću pred Sudom Bosne i Hercegovine

Ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine na kojem će se razmatrati izručenje bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj bit će održano sutra u Sarajevu.

Na ročištu će se odlučivati o tome postoje li uvjeti da se Mamić, prema novoj USKOK-ovoj optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku. 

Sud BiH prije mjesec je odbio zahtjev da se Mamiću odredi ekstradicioni pritvor, a određene su mu mjere zabrane. Tada je njegov advokat Zdravko Rajić kazao da većina djela za koja se Mamić tereti po novoj optužnici datira od prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske. 

Sud BiH sada po primljenoj dokumentaciji mora utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije.

Pogotovo što Mamić, uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Ranije je Sud BiH utvrdio da, prema prvoj optužnici USKOK-a, zbog čega je osuđen na šest i po godina zatvora, nisu ispunjeni uvjeti za izručenje, čime se vodio i ministar pravde Josip Grubeša i donio odluku da Mamića ne izruči Hrvatskoj, prenosi Avaz.

Mamić je 6. juna prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona eura iz Dinama, ali je neposredno prije izricanja presude stigao u Međugorje, gdje se i danas nalazi.

Izvor: