Sutra počinje zimsko računanje vremena: Kazaljke se pomjeraju za jedan sat unazad

as

U noći sa 29. na 30. oktobar počinje zimsko računanje vremena, kada kazaljke na satovima treba pomjeriti za jedan sat unazad.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o računanju vremena („Službene novine FBiH“, br. 24/97 i 50/03) propisano da se ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

Ljetno računanje vremena

U skladu s tim, ljetno računanje vremena se završava u nedjelju, 30. oktobra 2022. godine, pomjeranjem za jedan sat unazad, na način da će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Iako se već neko vrijeme vode rasprave o tome hoće li se ukinuti zimsko računanje vremena, još uvijek nema konačnog zaključka. Naime, stručnjaci su posebno zabrinuti za mijenjanje sata u martu s obzirom na to da organizam tada gubi jedan sat sna što može biti priličan zdravstveni šok. Posebno za osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti.

Šta su istraživanja pokazala?

Međutim, čini se da je pomicanje satova i u jesen također problematično. Studije su pokazale da postoji porast depresije, tjeskobe, ali i suicidalnih misli kada dolazi do ovih vremenskih promjena.

U danima i sedmicama nakon pomicanja sata istraživači su primijetili porast saobraćajnih nesreća i srčanih udara. Posebno među starijima i onima koji boluju od nekih hroničnih bolesti.

Važno je napomenuti da ove promjene nisu uzrok problema s mentalnim zdravljem, ali mogu pogoršati postojeće poteškoće. Pojedincima koji su osjetljiviji na depresivne i anksiozne okidače ova promjena može teško pasti. Također, može pridonijeti razvoju sezonskog afektivnog poremećaja.

Poremećaji spavanja i raspoloženja su najčešće izraženi tokom dana u godini kada se pomiče sat. Povezani su s ranijim zalaskom sunca, manjkom dnevne svjetlosti i nedostatkom aktivnosti na otvorenom.