Sutra raspisivanje izbora za reisu-l-ulemu IZBiH

U Sarajevu će sutra zasjedati Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojem će biti donesena odluka o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić.

Piše: Faruk Vele

"A to podrazumijeva da se tamo negdje do polovine oktobra taj proces završi i da se prije 15. novembra, kada ističe mandat aktuelnom reisu-l-ulemi, bude izabran novi i da se sva procedura okonča. Dakle, sutra počinje ta kandidatura i ona će trajati u smislu kandidiranja narednih mjesec dana, do polovine septembra. Očekujem po polovinom oktobra sazivanje izbornog tijela koje bi izvršilo izbor reisu-l-uleme između kandidata koji budu eventualno o proceduri", tvrdi Softić.

Inače, da bi neko mogao biti kandidat, mora podnijeti kandidaturu kandidacionom tijelu, koje još ne postoji. Ono će biti formirano kada budu raspisani izbori - piše RadioSarajevo.ba.

Na pitanje da li je poznat broj eventualnih kandidata, Softić ističe da je prerano govoriti o tome.

"Možda sutra, a nakon što se izbori proglase, neko od kandidata da istakne svoju kandidaturu. U svakom slučaju narednih mjesec dana će biti period kada će se kandidati kandidirati i pripremiti svoj program", pojasnio je Softić.

Izborno tijelo će biti sazvano za dan kada bude izbor novog reisu-l-uleme.

"Ono će biti identično kao 2012. godine, dakle, sačinjavat će ga od 350 do 400 ljudi i to su, kako je definisano, svi sabornici, predsjednici medžlisa glavi imami, direktori obrazovnih institucija", kazao je Softić.