Sutra sastanak Dodika i njemačkog izaslanika Manuela Sarazina

.
Saracin dolazi nakon što je Dodik sve strance u BiH, pa i Nijemce nazvao Rudonjama

Manuel Sarazin (Manuel Sarazzin) stiže u zvaničnu posjetu Banjoj Luci nakon što je Njemačka saopćila da uskraćuje finansiranje četiri projekata u RS vrijedna 105 miliona eura zbog “secesionističke” politike vlasti na čelu sa Dodikom, dok Dodik tvrdi da su Nijemci raskinuli posao zbog cijene koja im nije odgovarala jer je dogovorena nekoliko godina ranije.

 

 

Predsjednik RS je, prilikom nedavne posjete Mađarskoj, izjavio da je upravo ta zemlja spremna da finansira projekte za koje je novac zaustavio Berlin.

– Da bi mogli da angažujemo ovih 70 miliona eura moramo da imamo raščišćenu situaciju sa Nijemcima sa kojima ne želimo da sarađujemo… Oni su bezobrazni i nekorektni. Tražimo da povuku ugovor i da nas ne blokiraju dalje u tom pogledu – poručio je tada Dodik.

Takođe, Sarazin dolazi nakon što je Dodik, na Kočićevom zboru, na Manjači, sve strance u BiH, pa i Nijemce iz kojih dolaze Kristijan Šmit, pa i Manuel Sarazin, nazvao Rudonjama.

– Iako mislimo da smo se izborili za slobodu, mi i danas ovdje imamo Rudonje, kao u Kočićevo doba. Imamo glavnog Rudonju iz istog naroda iz kojeg je bio i onaj iz Kočićeve priče. Taj Rudonja hoće da otme zemlju Srbima, a mi mu iz inata pokazujemo srednji prst – rekao je, između ostalog, Dodik.

Milorad Dodik razgovarat će sutra u 11.30 sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Sarazinom.