Pravda za Dženana: Sutra veliki protest ispred Narodnog pozorišta

Sutra, u subotu 21. jula, porodica tragično stradalog Dženana Memića, organizirat će veliki protest ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, s početkom u 18 sati.

Dženanovi porodica i prijatelji na protestu će tražiti da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovede novu istragu o smrti mladića.

Ljubo i Bekrija Seferović, prethodno optuženi da su krivi za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić, oslobođeni su krivice.

Dženanov otac Muriz, koji od početka tvrdi da je njegov sin ubijen, i njegova sestra Arijana, pozivaju građane da se nakon ove presude osvijeste i na protestima zatraže pravdu.

Lokacija je simbolična, Narodno pozorište.

“Pozivam sve građane iz BiH da vide kakav kriminal postoji u Sarajevu. Bit će ispred pozorišta jer dvije godine traje ta gluma tužiteljice Dalide Burzić”, kazao je Muriz Memić nakon presude Seferovićima.

Prijevoz na protest je organizovan u oba pravca i to iz Hrasnice, sa autobuske stanice ispred Doma kulture u 17 sati, sa zaustavljanjem ispred džamije u Kovačima, iz Sokolović Kolonije ispred Centralne džamije u 17 sati, iz Butmira ispred džamije u 17:10, te s Ilidže prekoputa Grand centra u 17:15. Povratak će, nakon protesta, biti iz ulice Kulovića.

Protestima će se, prema riječima porodice Memić, pridružiti i Petar Blažić, koji će iz Banje Luke doći biciklom. Podsjećamo, Petar je u junu u znak protesta došao pješke iz Banje Luke u Sarajevo u znak podrške porodicama Memić i Dragičević.

Porodica Memić svjesna je da predstoji nova pravna bitka za dokazivanje istine o Dženanovom ubistvu nakon oslobađajuće presude Seferovićima.

Memić i advokat Ifet Feraget očekuju da slučaj preuzme Državno tužilaštvo na čelu sa v.d. Gordanom Tadić s kojom su u petak 13. jula održali sastanak.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na KCUS-u.