Svako peto dijete u Evropi izloženo nekom obliku seksualnog nasilja

Svake godine milioni djece izloženi su različitim vrstama zlostavljanja, uključujući fizičko, seksualno, emocionalno i ekonomsko.

Uprkos mjerama koje se poduzimaju, svakodnevno se povećava postotak zlostavljanja djece. 

Prema procjenama, u svijetu je oko 40 miliona djece izloženo zlostavljanju svake godine.

Značajan broj slučajeva zabilježen je u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Rusija i Indija.

SAD, s najvećom svjetskom ekonomijom, imaju vrlo loše podatke kada je u riječ o zlostavljanju djece. Prema izvještaju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, u 2017. godini u toj zemlji je registrirano blizu 674.000 slučaja zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Naglašeno je da je 1.720 djece umrlo od posljedica zlostavljanja i nemara, dok je svako četvrto dijete suočeno sa zlostavljanjem i zanemarivanjem. U SAD 48 posto žrtava su dječaci, a 52 posto djevojčice.

Podaci govore i da je svako deset sekundi neko dijete izloženo zlostavljanju ili je bilo silovano.

Prema podacima Vijeća Evrope, svako peto dijete u Evropi izloženo je nekom obliku seksualnog nasilja. Tu spadaju seksualno zlostavljanje, dječija pornografija, dječija prostitucija, maltretiranje na internetu ili seksualno uznemiravanje, prenosi Dnevni avaz.

Prema riječima britanskog ministra unutrašnjih poslova Sajida Javida, 2018. godine ta zemlja je zabilježila 700-postotno povećanje nasilja i seksualnog sadržaja na internetu u posljednjih pet godina.

Australija je jedna od zemalja s najvećim brojem slučajeva zlostavljanja djece.

Izvještaj koji je vlada objavila 2017. godine, nakon petogodišnjeg istraživanja, pokazuje da se zlostavljanje djece odvijalo i u nekim institucijama u zemlji. Prema podacima vlade te zemlje, godišnje se bilježi blizu 50.000 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom.

U posljednje vrijeme jako često je tema i zlostavljanje djece u katoličkim crkvama.