Mašović: Sve kasarne će imati iste oznake, nove table su već u izradi

General Mašović najavljuje i pokretanje odgovornosti onih koji su postavili sporne table bivše Vojske RS

Da li će i kada biti uklonjene table sa oznakama bivše Vojske RS na kasarni "Miloš Obilić" na Palama pitali smo načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senada Mašovića.

- Ono štio je za nas najbitnije je da se moraju poštivati zakoni i podzakonski akti. Već sam naredio prošle sedmice da se postave nove table i one su naručene, tako da će na svim lokacijama biti postavljene unificirana i jednoobrazna obilježja svih lokacija Oružanih snaga BiH na način kako propisuje Zakon o odbrani i Pravilo službe OSBiH. To je jedino što smatram ispravnim i to će biti veoma brzo biti realizovano na apsolutno svim lokacijama OSBH - kazao je Mašović u izjavi za Oslobođenje.

Podsjećanja radi, prošle sedmice je na ulazu u kasarnu "Miloš Obilić" na Palama postavljena tabla sa oznakama bivše Vojske RS-a. Ovo postavljanje sporne table uslijedilo je samo nekoliko dana nakon obilježavanja godišnjice 3. pješadijskog puka OSBiH (Republika Srpska), u okviru koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao kako bi pripadnici ove jedinice iduće godine na uniformama trebali nositi oznake VRS.

Ovakva njegova izjava je izazvala burne reakcije u dijelu bh. javnosti, a general Mašović je kazao kako bi izvršavanje Dodikove preporuke predstavljalo kršenje zakona i propisa.

Pitali smo Mašovića i da li će biti pokrenut proces utvrđivanja odgovornosti onih koji su naredili i postavili tablu sa entitetskim oznakama na kasarni OSBiH na Palama.

- To su procedure koje se podrazumijevaju i ono što mi moramo da uradimo unutar našeg sistema. Kad sve završimo dobit ćete dodatne informacije - dodao je Mašović.