Sve manje nade za pronalazak nestalih mornara nakon sudara američkog razarača i tankera

Home

Sve manje nade za pronalazak nestalih mornara nakon sudara američkog razarača i tankera

Nade u uspješno spašavanje deset nestalih američkih mornara je sve manje dok potraga ulazi u drugi dan nakon sudara američkog razarača i tankera.

Američka mornarica je pokrenula potragu za nestalim mornarima nakon što se razarač USS John S. McCain sudario s tankerom. Ovo je četvrti sudar ove godine u azijskim vodama u kojem su učestvovali američki brodovi.

Najmanje sedam plovila malezijske i singapurske mornarice te vojni avion s broda USS America učestvuju u potrazi za mornarima u vodama istočno od Singapura, gdje se dogodio sudar. Tačnije, nesreća se dogodila u moreuzu Malacca, koji je veoma prometan.

Foto: EPA

Pet povrijeđenih mornara je prevezeno u bolnicu helikopterom singapurskih zračnih snaga.

Do sudara je došlo zbog kvara na upravljačkom sistemu razarača, a još uvijek nije poznato zašto posada nije uspjela iskoristiti pomoćne upravljačke sisteme i tako zadržati kontrolu nad brodom. Razarač nije mogao skretati desno, no, a kontrola je uspostavljena tek nakon sudara.

Foto: EPA

USS John S. McCain je odvezen u vojnu bazu Changi u Singapuru, dok je tanker Alnic MC odvezen u luku na istoku kako bi se izvršila inspekcija.

U junu se USS Fitzgerald sudario s teretnim brodom u blizini obale Japana, a tada je poginulo sedam američkih mornara. USS Lake Camplain je udario u južnokorejski ribarski brod u maju, dok se USS Antietam nasukao u januaru.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavito: Tue, 08/22/2017 - 09:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top