Sve prednosti vitamina A za lice

.
Vitamin A je osnovni sastojak za zdravlje kože, a u organizmu se pojavljuje u različitim oblicima (skup vitamina A). Svi zajedno pripadaju retinoidima. U užem smislu, ovaj vitamin se naziva vitamin A1 ili retinol

 

Retinol stimulira proizvodnju novih ćelija kože. Bez retinola koža postaje suha i oštećena. Odličan je za stimulaciju proizvodnje kolagena i pri smanjenju bora. Korištenje vitamina A za lice počelo je liječenjem posjekotina i rana. Savremena istraživanja dokazala su efikasnost retinola za rješavanje raznih kozmetičkih problema: vraća elastičnost, poboljšava ten, ispunjava bore i nabore, tretira akne. Proizvodi koji se koriste u kućnim maskama za lice, a sadrže vitamin A, djeluju pomlađujuće i tonirajuće.

 

Kako nanositi vitamin A na lice?

Vitamini za kožu mogu se proizvesti u različitim oblicima – ampulama, kapsulama, uljnim otopinama u bocama. Metode primjene su vrlo raznovrsne – tekući vitamin A može se dodati pilinzima, maskama, šamponima ili uvesti u domaće kozmetičke sastave.

Korištenje retinola za lice kod kuće treba slijediti određene preporuke:

– Najprije provedite pojedinačni test osjetljivosti. Nanesite otopinu vitamina A na zglob, pričekajte moguću reakciju u roku od jednog sata. Ako se pojavi crvenilo i osjećaj pečenja, zamijenite tekući vitamin A prirodnim proizvodima, u kojima je koncentracija mnogo manja od farmaceutskog oblika.

– Maske s vitaminom A treba čuvati na sobnoj temperaturi, jer kada se zagriju, korisna svojstva se resetiraju.

– Povećajte učinak vitamina A pre-ribanjem ili parenjem dermisa.

– Efikasne maske za lice s vitaminom A trebaju se primjenjivati tokom 10-15 sedmica, s razmacima 2-3 mjeseca.

 

Protiv bora

Rezultat: vitamini za lice u ampulama ispunjavaju praznine kolagena i elastina, vraćajući licu blještavost i ljepotu mladosti.

Sastojci:

ampule vitamina A

15 g svježeg sira

7 ml kreme (od 20%)

Priprema i način nanošenja: fermentirani sir provucite kroz gazu i dodajte kremu te sadržaj ampule. Namažite lice i ostavite masku da odstoji pola sata, a potom lice obrišite maramicama.

 

Maska ​​za akne

Rezultat: vitamin A je efikasan u borbi protiv mitisera. Za prevenciju primjenjujte ovu masku dva puta mjesečno.

Sastojci:

2 kapsule vitamina A

14 g brašna od leće

3 g cinkove masti

Priprema i način nanošenja: probušite kapsule, pomiješajte otopinu, izmeljite leću, a zatim pomiješajte sve komponente. Nanesite tanki sloj na problematična područja i ostavite da se osuši.