Sve skuplji domaći proizvodi u BiH- raste cijena proizvodnje

roba

Na početku proljeća, poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini započinju s proljetnom sjetvom. Predsjednik Udrženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, ističe da su cijene sjemenskog materijala i gnojiva na razini prošlogodišnjih, ali i dalje visoke. Uprkos tome, poticaji za prošlu godinu su isplaćeni, a program poticaja za ovu godinu je završen, prema informacijama koje je Bićo podijelio, javlja Fena.

U ovo doba godine, sije se gotovo sve, osim onoga što je posijano u jesenskoj sjetvi. Prema riječima Bića, proizvodnja u BiH je skupa, što rezultira visokim cijenama finalnog proizvoda. Uspoređujući domaće proizvode s uvoznim, Bićo ističe da su uvozni proizvodi jeftiniji, ali i niže kvalitete, što predstavlja ozbiljan izazov za domaću poljoprivrednu industriju.

Važnost domaće proizvodnje ističe i predsjednik Udrženja povrtlara RS-a, Darko Ilić, napominjući da su radovi na njivama širom Republike Srpske u punom jeku. Iako su troškovi proizvodnje povećani u odnosu na prethodnu godinu, poljoprivrednici ne odustaju od svojih aktivnosti.

Prema procjenama stručnjaka, očekuje se da će ovogodišnja proljetna sjetva u Republici Srpskoj obuhvatiti oko 170.879 hektara obradivih površina, s procijenjenom vrijednošću poljoprivredne proizvodnje od 1,043 milijarde maraka. Kukuruz će zauzeti najveći dio zasijanih površina, dok se očekuje i neznatno povećanje površina pod sojom u odnosu na prethodnu godinu.

Troškovi obrade zemljišta, gnojenja, sjetve i njege usjeva kukuruza ovog proljeća iznose oko 2200 KM po hektaru. Iako su cijene mineralnih gnojiva niže u odnosu na prethodnu godinu, cijene sjemenskog kukuruza su nešto više. Očekuje se značajna proizvodnja povrća, s ukupnom procijenjenom vrijednošću od oko 559 miliona KM.