Sve teža epidemiološka situacija u Njemačkoj

asd
Stopa zaražavanja Nijemaca koronavirusom povećana je iznad nivoa za koji vlasti kažu da je granica preopterećenja zdravstvenog sistema, čime se povećava pritisak na političke lidere da pooštre mjere zaključavanja.

Na posljednjem sastanku početkom marta dogovoreno je oprezno otvaranje, ali je kancelar Angela Merkel upozorila da više zaraznih varijanti virusa znači da će pandemiju biti teško kontrolisati.

Prema Institutu za infektivne bolesti “Robert Koch”, broj slučajeva na 100.000 stanovnika tokom sedmice iznosi 103,9, što je iznad limita od 100 kada jedinice intezivne njege više ne mogu da prate broj bolesnika.

Zamor javnosti zbog mjera zaključavanja, a što traje već četiri mjeseca, raste, ali brojevi nagovještavaju da će premijeri pokrajina možda biti primorani da povuku “hitnu kočnicu” koja je dogovorena 2. marta, što znači nove blokade.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije u Njemačkoj povećan je za 13.733 na 2.659.516, navodi Institut “Robert Koch”. Prijavljeni broj žrtava povećan je za 99 na 74.664, pokazalo je istraživanje.