Sve veći broj migranata u Sarajevu: Iz Srbije, preko BiH - želja je EU

Sve veći broj migranata u Sarajevu. Većina kaže da je došla na istočnu granicu - iz Srbije. Nadležni i stručnjaci ističu da im je glavni grad BiH i Kanton Sarajevo samo tranzitna ruta na putu ka Evropskoj uniji. Pod otvorenim nebom spavaju i porodice sa djecom. Dok se drugi snalaze na razne načine.

Sunčano poslijepodne na Baščaršiji. Desetine migranta iskoristila je čekanje na voz za Bihać da napuni prtljag hranom. Među njima i četverogodišnji dječak iz Iraka.

"Zdravo ja sam Malik iz Kurdistana", rekao nam je.

Kejhan Muhamed iz Irana stigao je prije 13 dana u Sarajevo. Čeka današnji voz za Bihać.

"Pješke sam stigao do Srbije. Zatim sam plivao kroz rijeku da bi stigao danas u Sarajevo", kazao je.

Kilometar dalje zatičemo marokance Jusufa i Badra. Novca i hrane nemaju pa su prinuđeni prosjačiti. U daljem razgovoru pričaju nam da prenoćište imaju u obližnjoj džamiji. Nekoliko puta su pokušavali domoći se zemalja Evropske unije, ali hrvatska granica je za njih bila nepremostiva.

"Krenuo sam prema Hrvatskoj. Pretukli su me tamo. Uzeli mi telefon i novac. I vratili me u BiH. Veliki problem je hrvatska policija", kazao je Jusuf iz Maroka, prenosi N1.

Hrvatsku policiju optužuju za nasilje i dvije iračke porodice. Sve nam je besprijekorno prevodila devetogodišnja Sana. Kaže da žele otići do Njemačke da bi ispunila svoju životnu želju.

"Želim biti učiteljica. Iako mi otac govori da budem doktorica. I majka želi da budem doktorica. Ali ja kažem učiteljica", poručila je.

MUP KS tvrdi da je Sarajevo migrantima tranzitna ruta, to objašnjavaju evidencijom 4.340 migranta koji su napsutili područje Kantona u prvih devet mjeseci ove godine. U istom periodu kontrolisali su 1.613 migranta.

"I od tog broja 658 migranta je zatečeno bez registracionog obrasca. 612 je upućeno Odieljenju za strance bez registracije. 509 je smješteno u prihvatne centre na području KS. 39 je smješteno pod nadzor u imigracioni centar. I na 30 migranta je izvršena kriminalističko tehnička obrada", ispričao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Obrada je naše sagovornike sa Bliskog Istoka čekala i na željezničkoj stanici u Sarajevu. Svi su se željeli ukrcati na voz za Bihać. Ali desetine njih nije uspjelo. Nisu mogli ući bez identifikacionih registara iz Službe za poslove sa strancima. Malik nije ušao u voz, dok je Sana barem nekoliko kilometara bliže svojim snovima.