Sve više slučajeva izvan Kine. Šef WHO-a: Ovo nikad prije nismo vidjeli

korona
BROJ zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom diljem svijeta bliži se 100.000, a broj umrlih tijekom nedjelje je prešao 3000.

Saudijska Arabija potvrdila je prvi slučaj koronavirusa.

U posljednjih 24 sata izvan Kine je zabilježeno devet puta više slučajeva koronavirusa nego u Kini, kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Dodao je kako WHO najviše brine stanje u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i Japanu.

"Na potpuno smo nepoznatom teritoriju. Ovaj virus nije gripa. Nikada prije nismo vidjeli respiratorni patogen koji se tako lako i brzo širi, ali koji se može ograničavati ispravnim mjerama", dodao je.

Potvrđena su dva nova slučaja u Iraku, dok je u Hong Kongu broj zaraženih narastao na sto.

Tunis je potvrdio prvi slučaj zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je u ponedjeljak prvu ekipu liječnika i nekoliko tona lijekova u Iran, teško pogođen epidemijom novog koronavirusa.

U ponedjeljak je Teheran objavio nove podatke o 66 mrtvih od virusa i oko 1500 slučajeva zaraze, što je najveći broj oboljelih nakon Kine.

Pomoć i ekipa WHO-a doputovat će vojnim zrakoplovom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je Robert Blanchard iz ureda WHO-a u Dubaiju na konferenciji za novinare u međunarodnoj zračnoj luci Al-Maktoum.

Tim letom će se uputiti 7,5 tona medicinske opreme i zaliha za prevenciju i kontrolu zaraze i za podršku medicinskom osoblju u Iranu, precizirao je.

Poslani su i testovi, kirurške rukavice i maske.

Potvrđen je i prvi slučaj zaraze u Jordanu.

Dvije Indonežanke pozitivne su na koronavirus nakon što su došle u kontakt sa zaraženom japanskom državljankom, izjavio je indonezijski predsjednik Joko Widodo nakon potvrđena prva dva slučaja u četvrtoj najnaseljenijoj državi na svijetu.

Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u Češkoj. Potvrđeno je da su zaražene tri osobe. Češka je uvela i zabranu letova iz Milana, Bologne i Venecije, kao i iz Južne Koreje.

Istovremeno, u Velikoj Britaniji broj zaraženih narastao je na 40.

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo još dvoje ljudi, javlja Le Parisien. Umrli su pacijenti iz departmana Oise.

"U ponedjeljak je, prema posljednjim dostupnim informacijama, u bolnici u Compiegneu od koronavirusa umrlo još dvoje ljudi“, potvrdio je gradonačelnik Philippe Marini.

U Singapuru su potvrđena dva dodatna slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 108.

U Moskvi zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u porastao na 89.

Broj umrlih u Južnoj Koreji zbog zaraze koronavirusom porastao na 26.

U američkoj saveznoj državi Washington zatvoreno je nekoliko škola zbog testiranja sumnjivih slučajeva na koronavirus.

Objavljene su nove brojke na razini EU-a. Zaraženo je 2100 osoba. Opširnije

Ursula von der Leyen krivo je rekla kada je govorila o promjeni rizika od koronavirusa, piše AFP. Naime, pogriješila je te je rekla da je razina prijetnje od koronavirusa podignuta na visoku umjesto na umjereno visoku.

Japanske vlasti potvrdile su još pet slučajeva zaraze koronavirusom na otoku Hokkaidu.

U Portugalu zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom.

U Njemačkoj je broj zaraženih porastao na 158.

Srednja škola za dječake na jugozapadu Londona zatvorena je nakon što se član osoblja zarazio koronavirusom tijekom putovanja u Italiji.

"Wimbledon College donio je odluku o privremenom zatvaranju jer se nekolicina osoblja nalazi u samoizolaciji zbog bliskih kontakata s potvrđenim slučajem zaraze", rekla je liječnica Yvonne Young, savjetnica u Državnoj agenciji za javno zdravstvo Engleske (PHE).

 Europska unija podigla je razinu prijetnje od koronavirusa s umjerene na visoku.