Svečano obilježen nastavak učešća Velike Britanije u NATO misiji u BiH

asd
Brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo, bio je danas domaćin ceremonije kojom je obilježen povratak Ujedinjenog Kraljevstva u misiju NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Prošli mjesec Velika Britanija je završila svoju 15-godišnju misiju u Operaciji Althea, što je bila posljednja faza 28 godina dugog vojnog prisustva Ujedinjenog Kraljevstva u međunarodnim misijama u BiH.
 
Prema riječima brigadnog general Folkestada, “prelazak dva britanska štabna oficira iz EUFOR-a u NATO u ponoć 31. decembra je osigurao da zvanično prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje nije prekinuto niti sekundu”.

Zbog toga sam sretan što imamo priliku prepoznati i zahvaliti se Ujedinjenom Kraljevstvu na njihovom doprinosu, te žrtvi njihovih vojnih lica u osiguranju mira, sigurnosti i prosperiteta za BiH”, rekao je Folkestad.
Matthew Field, britanski ambasador u BiH, naglasio je da “ovaj prelazak odražava jak interes Ujedinjenog Kraljevstva za nastavkom napretka koji su Oružane snage BiH već napravile, što je rijetka uspješna priča o integraciji i jedinstvu”.

Ova dva (britanska) štabna oficira NATO-a su materijalizacija ovog angažmana i ja sam uvjeren da će oni doprinijeti jačanju našeg kolektivnog zalaganja u misiji NATO-a ovdje – rekao je Field.