Švedska druga najgora u Europi

asd
Švedska je po stopi novozaraženih korona virusom u prošlom tjednu drugu zemlja u Europi, iza San Marina, pokazuju podaci u utorak.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj nadišao je vrhunac drugog vala pandemije, krajem prošle godine. Skandinavska država je od petka imala 19.105 novih slučajeva. Pokazuju to podaci tamošnjih zdravstvenih vlasti.

Švedska na tjednoj razini dnevno ima 625 novih slučajeva na milijun stanovnika. Prema podacima portala OurWorldInData to je svrstava na drugo mjesto. Odmah iza malenog San Marina.

„Nažalost vidimo ubrzanje širenja u Švedskoj. Vidjet ćemo kako će proći ovaj tjedan. Svakako se radi o brzom širenju koje ne pokazuje usporavanje“, rekao je glavni švedski epidemiolog Andres Tegnell.

Švedska, država s 10 milijuna stanovnika, dosad je dala 2,1 milijuna doza cjepiva, prenosi Reuters. Od početka pandemije je tamo ukupno umrlo 13.660 ljudi.

Treći talas u Švedskoj – najgori do sada

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj sada je veći nego tokom drugog talasa pandemije.

Švedska se odlučila za drugačiju strategiju u odnosu na većinu drugih zemalja u borbi protiv pandemije. Nije primjenjivala oštre mjere blokade. Ali je postepeno povećavala i dalje uglavnom dobrovoljna ograničenja na javnim okupljanjima i u vezi sa društvenim aktivnostima.

Posljednjih sedmica raste broj zaraženih. Na odjeljenjima intenzivne njege trenutno se nalaze 392 pacijenata, soapšteno je iz Švedskog registra intenzivne njege.

Početkom januara na odjeljenjima intenzivne njege bilo je 389 pacijenata. U proljeće prošle godine 558.

Iako raste broj zaraženih, broj umrlih ne odražava taj trend. To se objašnjava vakcinacijom osjetljivih kategorija društva, prvenstveno u domovima za stara i iznemogle osobe.