Švedska i Danska prve u Europi najavile uvođenje covid-putovnica, ali postoji problem

.
DAN nakon što je danska vlada objavila da za nekoliko mjeseci namjerava, prva u svijetu, svojim građanima izdati takozvane covid-putovnice, istim putem krenule su i švedske vlasti i službeno od nacionalne Agencije za digitalnu upravu zatražile da osmisli digitalnu putovnicu o cijepljenju protiv koronavirusa, a Zavodu za javno zdravstvo naložile da koordinira rad na putovnici sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskom unijom.

Kako se posljednjih mjeseci i najavljivalo, dvije skandinavske vlade očekuju da će covid-putovnica biti međunarodno priznata i da će, između ostalog, omogućavati nesmetano putovanje.

 

"Digitalna putovnica potvrđuje da je osoba primila cjepivo. Švedska već izdaje takve potvrde, ali i aktivno radi na njihovoj međunarodnoj standardizaciji", rekla je na konferenciji za novinare Lena Hallengren, švedska ministrica zdravstva i socijalne skrbi, dodavši da bi izdavanje potvrda moglo početi 1. lipnja.

Što s cjepivom?

Međutim, da bi covid-putovnica imala smisla, cjepivo mora biti dostupno većini populacije, što u Švedskoj, kao i u svim zemljama Europske unije, još nije slučaj i pitanje je kad će biti. Dosad je samo 276.000 osoba primilo barem jednu dozu cjepiva, a Švedska se nada da će kompletnoj populaciji starijoj od 18 godina, a riječ je o 8.2 milijuna ljudi, ponuditi cjepivo do kraja lipnja. Nacionalni koordinator za cjepiva Richard Bergström vjeruje da će u konačnici cijepiti blizu 90 posto odraslih Šveđana.

S obzirom na to da cjepivo AstraZenece kasni, da mu je učinkovitost, prema švedskim medijima, samo 62 posto i da nije dovoljno ispitano za primjenu kod starijih osoba, Švedska je učinila donedavno nezamislivo i počela razmatrati nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V, za koje Bergström kaže da je učinkovito 91.6 posto.

 

Budući da epidemiološka situacija u Švedskoj i dalje ne omogućava značajnije popuštanje mjera (trenutačna je dvotjedna incidencija na 100.000 stanovnika 404 zaražena, otprilike dvostruko više nego u Hrvatskoj), premijer Stefan Löfven odlučio je zadržati oprezan pristup.

Obavezno testiranje na ulasku u Švedsku

S jedne strane, najavljeno je popuštanje u vidu omogućavanja sportskih i svih drugih aktivnosti za mlađe od 18 godina, otvaranje muzeja, biblioteka i drugih javnih ustanova koje su početkom prosinca zatvorene, dok je s druge strane Löfven od subote najavio uvođenje obaveznog testiranja na koronavirus prije ulaska u Švedsku.

Naime, Švedska je jedna od rijetkih europskih zemalja čije su granice tijekom cijele pandemije bile otvorene svim državljanima Europske unije bez ikakvih restrikcija. Izuzetak su u posljednje vrijeme bile Velika Britanija, Danska i Norveška, i to zbog britanskoj soja koronavirusa. Od subote svi strani putnici pri ulasku u Švedsku moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ova odredba ne vrijedi za švedske državljane i strance koji žive u Švedskoj, ali i njima se preporučuje da se testiraju odmah po povratku iz inozemstva.

 

"Stopa infekcije i dalje je visoka i zdravstveni sustav je pod teškim opterećenjem. Vlada je pripremila dodatne mjere u skladu s pandemijskim zakonom i uvest će ih bude li potrebno. Ne budemo li oprezni, stanje se brzo može promijeniti", rekao je švedski premijer.

Oprez

Razlog ovakvog opreza, unatoč tome što je epidemiološka situacija bitno bolja nego prije mjesec dana (broj bolničkih pacijenata s koronavirusom gotovo se prepolovio od 5. siječnja do danas), leži u strahu od spomenutog britanskog soja, koji se polako ali sigurno širi Švedskom. Dosad je na 2220 sekvencioniranih pozitivnih uzoraka pronađeno 250 uzoraka britanskog soja B117, odnosno visokih 11 posto. Pronađeno je i nekoliko uzoraka navodno još opasnijeg južnoafričkog soja.

"Pozitivan trend ponešto je usporio, ali i dalje idemo u dobrom smjeru. Moramo smanjiti međusobne kontakte na minimum i držati se sadašnjih mjera. Prema našim projekcijama, i dalje postoji veliki rizik od trećeg vala infekcije", rekao je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell.