Švercovano zlato vrijedno više od pet miliona maraka

Pritvor zatražen za Ćemala Prašovića, Ibrahima Nuraja i Edževida Batkića, a mjere zabrane za Alvira Čamdžića

Od ukupno 30 uhapšenih, Tužilaštvo BiH jučer je od Suda BiH zatražilo da odredi pritvor za tri osobe osumnjičene zbog šverca velikih količina zlata i srebra, dok su za jednu zatražene mjere zabrane. Podsjetimo, prije dva dana počela je akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Zlatni karat”, koja je nastavljena i jučer.

Lažni sefovi

Naši izvori tvrde da je riječ o jednoj od najvećih akcija policijskih agencija BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i trajat će i narednih dana s obzirom na to da operativno još nisu obrađene sve zlatare.

“Avaz” saznaje da je pritvor zatražen za Ćemala Prašovića iz Sarajeva te Ibrahima Nuraja (Nuray) i Edževida Batkića zbog opasnosti od bijega, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike. Mjere zabrane zatražene su za Alvira Čamdžića iz Kladnja.

- Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dažbina te za distribuciju nakita na ilegalnom tržištu - precizirano je iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopćeno, do sada je na 60 lokacija širom BiH zaplijenjeno i privremeno oduzeto skoro 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, 2.000 komada različitog nakita. Vrijednost se procjenjuje na više od 3,5 miliona KM. Osim toga, zalijenjen je i novac u iznosu od 60.000 KM i 40.000 eura te šest pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

Saznajemo da su u pojedinim sarajevskim zlatarama pronađeni i lažni sefovi s desetinama kilograma švercovanog zlata, koje je preprodavano širom BiH.

Srbija i Turska

Naši izvori tvrde da su šverceri koristili pečate bivše Jugoslavije kako bi izbjegli carinjenje robe. Pečati su pronađeni, kao i lažna dokumentacija o nakitu iz Srbije i Turske.

- Očekujemo da će ukupna vrijednost oduzetog zlata i srebra biti veća od pet miliona maraka - kaže naš sagovornik iz istrage.

Neki pristali na saradnju

Razlog zašto je zatražen pritvor samo za tri osobe, a 26 ih je pušteno da se brane sa slobode je taj što su pojedini pristali na saradnju s Tužilaštvom BiH. Oni su u SIPA-i, navodno, priznali da su bili dio ove organizirane grupe. No, očekuje se još hapšenja.

Inače, vlasnici sarajevskih zlatara Alzir Kurbegović i Munib Kahrović, čije su radnje prekjučer pretresene, pušteni su nakon ispitivanja.

Šta je do jučer oduzeto

3,5 miliona KM vrijednost je do jučer zaplijenjenog zlata, srebra i nakita

60 kilograma zlata

45 kilograma srebra

2.000 komada različitog nakita

60.000 KM

40.000 eura

6 pištolja